Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Panika počas útoku na parlament: Premiér sa schoval v kumbále s metlami

Stephen Harper
Stephen Harper

OTTAWA - Dva dni potom, čo strelec v kanadskej Ottawe spôsobil paniku svojim vyčíňaním v parlamente, vychádzajú najavo ďalšie podrobnosti ohľadom toho, čo presne sa v budove v čase útoku dialo. Premiér Stephen Harper vraj na radu svojej ochranky našiel na štvrť hodiny útočisko v stiesnenej komore, kde sa normálne skladujú metly či rebríky.

Poslanci sa v jednej zo zasadacích miestností zase chystali brániť pomocou improvizovaných zbraní a pre tento účel použili napríklad vlajkové žrde, napísal server BBC News. 

"Niekoľko minút to bola číra hrôza, číra hrôza. Nevedeli sme, či tie dvere niekto vykopne, či tam vonku je jeden človek alebo celá skupina," povedal BBC Daniel Lang, predseda parlamentného bezpečnostného výboru, ktorý v čase stredajšieho útoku zasadal v miestnosti tesne susediacej so vstupnou chodbou, kde zneli výstrely. "Bol to očistec a nikomu by som neprial to prežiť - medzi miestom, kde boli oni a kde sme boli my, stála len jedna stena." 

Jeden z poslancov kanadskému denníku Globe and Mail povedal, že zákonodarcovia boli pripravení sa brániť. "V parlamentnom klube bolo 15 vlajok, až na dve sme ich všetky dali dole," povedal. Zašpicatených žrdí sa potom zákonodarcovia chopili a pri zablokovaných dverách vraj čakali na to, či do miestnosti niekto vtrhne. Celkovo bolo v miestnosti asi 150 ľudí a väčšina z nich si údajne myslela, že premiér Harper, ktorý predtým v pléne vystupoval, už bol z budovy evakuovaný. Ukázalo sa ale, že našiel úkryt v komore. 

"Niekto vedel, že tam tá komora je a vopchal ho dovnútra," citoval Globe and Mail svedka udalosti. Hoci pôvodne médiá špekulovali o tom, že Harper sa skryl v špeciálne upravenej bezpečnej miestnosti, nakoniec sa ukázalo, že išlo o kamrlík s technickým zázemím, kde sa skladujú aj rebríky či upratovacie pomôcky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu