Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V kanadskom parlamente strieľal islamský fanatik: Prenasledoval ho vraj diabol!

Michael Zehaf-Bibeau mal pravdepodobne väzby na sýrskych teroristov Zobraziť galériu (3)
Michael Zehaf-Bibeau mal pravdepodobne väzby na sýrskych teroristov (Zdroj: Twitter)

OTTAWA - Polícia s pomocou FBI identifikovala zabitého útočníka, ktorý počas streľby na parlamentnú budovu v kanadskej Ottawe smrteľne zasiahol desiatnika Nathana Cirillo a ďalších troch ľudí zranil. Podľa doterajších dôkazov mal strelec pravdepodobne väzby na sýrskych teroristov.

Michael Zehaf-Bibeau (32) bol moslimským konvertitom, narodil sa v Quebecu a vyrastal v meste Laval severne od Montrealu. Po viacerých konfliktoch so zákonom konvertoval na islam.

Napriek tomu, že jeho matka pracuje ako zástupkyňa Imigračného úradu pre prisťahovalcov a utečencov v Kanade, bol označený za vysoko rizikovú osobu v rámci pasovej previerky.

Jeho streľba prišla práve v deň, keď mal kanadský premiér Stephen Harper pakistanskej aktivistke a držiteľke Nobelovej ceny za mier, Malale Yousafzai, odovzdať kanadské občianstvo.

Ako naznačil strelcov priateľ David Bathurst, Michael mal poznať muža menom Hasibullah Yusufzai z Britskej Kulumbie, ktorý opustil Kanadu, aby sa pripojil k sýrskym teroristom a ostáva stále na slobode.

Mesto zaplnili policajné hliadky
Zobraziť galériu (3)
Mesto zaplnili policajné hliadky  (Zdroj: Twitter)

Konflikty so zákonom

Podľa databázy kanadského trestného súdu mal Zehaf-Bibeau od júna 2001 v quebeckom registri trestov 13 záznamov. V roku 2004 bol zadržaný za prechovávanie marihuany a držanie PCP, tzv. anjelského halucinogénneho prášku.

V roku 2001 dostal podmienečný trest a pokutu za ublíženie na zdraví. Svoj najdlhší trest si odsedel za lúpeže, krádeže a sprisahanie s komplicmi, za čo si odsedel dva roky väzenia a tri roky podmienečne. 

Išiel po ňom diabol

Ako vypovedal strelcov moslimský priateľ David Bathurst, Michael žil v malom nezariadenom byte a na prvý pohľad to nevyzeralo tak, že by mal extrémistické názory alebo sklony k násiliu, aj keď občas pôsobil znepokojujúco. „Počas nášho rozhovoru povedal, že po ňom ide diabol. Myslím, že bol duševne chorý,“ vytušil Bathurst a dodal, že Michael chcel cestovať na Blízky východ s cieľom študovať arabčinu a učiť sa o islame. Nebol však schopný zohnať si platný cestovný doklad od federálnych úradov kvôli opatreniam na zabránenie terorizmu extrémistických skupín. Bathurst však dodal, že Zehaf-Bibeau  sa dostal aj do konfliktu so staršími pri modlitbách v mešite a bol požiadaný, aby miesto opustil, keď ho tam Bathurst pred časom stretol.  

Jeho otec bojoval v Líbyi

Podľa CTV News matka strelca, vysokoškolsky vzdelaná Susan Bibeau, naďalej žije v Montreale a už 24 rokov pracuje pre federálny štátny úrad. Otcom konvertitu je líbyjský obchodník menom Bulgasem Zehaf, ktorý kedysi vlastnil miestnu reštauráciu Cafe Tripoli. V roku 1999 sa Michaelovi rodičia rozviedli a v roku 2011 bojoval jeho otec v Líbyi.

Hoci je 32-ročný Zehaf-Bibeau popisovaný ako psychicky labilný muž s fanatickým náboženským precitnutím, suseda Janice Parnell ho poznala ako typického tínedžera, ktorý počúval nahlas hudbu a navyše, žil veľmi privilegovaný život v peknej štvrti, informoval o útočníkovi britský denník Daily Mail.

Michael Zehaf-Bibeau v čiernom odeve a šatke na hlave včera pred desiatou hodinou doobeda pri Národnom vojnovom pamätníku v Ottawe zastrelil vojenského desiatnika, ktorý neskôr zraneniam podľahol. Potom zamieril do parlamentu, v ktorom padlo najmenej 30 ďalších striel. Pri prestrelke bol útočník smrteľne zasiahnutý bývalým policajným dôstojníkom Kevinom Vickersom. Budovy parlamentu a centrum Ottawy boli po incidente uzavreté.

Nathana Cirillo (24) tesne predtým, ako ho útočník pri pamätníku zastrelil
Zobraziť galériu (3)
Nathana Cirillo (24) tesne predtým, ako ho útočník pri pamätníku zastrelil  (Zdroj: Twitter)

Prísne kanadské opatrenia súvisia aj s prípadom, keď mladý islamista zaútočil svojím autom v noci z pondelka na utorok neďaleko Montrealu na dvojicu príslušníkov kanadských ozbrojených síl, z ktorých jeden zomrel a ďalší utrpel zranenia. Polícia 25-ročného útočníka Martina Couturea Rouleaua následne pri zásahu zastrelila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu