Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvé VIDEO dramatickej streľby v parlamente: Polícia už pozná identitu neznámeho útočníka!

Ottawu zachvátila panika, strieľalo sa v parlamente, zomrel vojak Zobraziť galériu (21)
Ottawu zachvátila panika, strieľalo sa v parlamente, zomrel vojak (Zdroj: WPC)

OTTAWA - Neďaleko kanadského národného parlamentu v Ottawe spustil ozbrojený útočník paľbu, pričom zasiahol jedného z vojakov strážiacich vojnový pamätník. Nemocnica je v neustálej pohotovosti, Kanada sa terorizmom nechce nechať zastrašiť.

Polícia s pomocou FBI identifikovala strelca, ktorý zastrelil vojaka pri Národnom vojnovom pamätníku v Ottawe. Útočníkom mal byť Michael Zehaf-Bibeau, ktorý sa v roku 1982 narodil v Kanade, informovala CBS.

Hliadky ho prenasledovali až do hlavnej budovy parlamentu, kde padlo najmenej 30 ďalších striel, uviedli v stredu médiá a svedkovia. Momentálne však nie je jasné, či muž, ktorý zastrelil vojaka pri Národnom vojnovom pamätníku, bol tou istou osobou, ktorá krátko nato zaútočila v neďalekých parlamentných budovách. Pátranie sa sústreďuje na dvoch ďalších podozrivých.

Operácia na zaistenie bezpečnosti v parlamente stále prebieha. Podľa slov polície je hrozba nebezpečenstva v kanadskom parlamente na strednom stupni už niekoľko ostatných rokov.

Mesto zaplnili policajné hliadky
Zobraziť galériu (21)
Mesto zaplnili policajné hliadky  (Zdroj: Twitter)

Strieľalo sa na dvoch miestach

Ottawská polícia tiež oznámila, že výstrely padli len na dvoch miestach v meste - pri vojnovom pamätníku a v parlamentnej budove.  V blízkom nákupnom centre sa vôbec nestrieľalo, ako uvádzali prvé správy.

Nemocnica v Ottawe informovala, že po streleckých incidentoch prijala troch pacientov, dvaja z nich sú v stabilizovanom stave. Aktuálne sú lekári v pohotovosti pre prípad ďalších obetí. Budovy parlamentu a centrum Ottawy sú uzavreté; ľudia boli varovaní, aby sa zdržiavali ďalej od okien a striech.

Stavebný robotník na mieste incidentu pre agentúru Reuters povedal, že videl muža oblečeného v čiernom so šatkou na tvári, ako bežal s puškou smerom k parlamentu. Areál uzavreli a premiér Stephen Harper bezpečne opustil budovu. Zraneného vojaka odviezla sanitka.

Incident sa odohral v čase, keď Kanada zvýšila svoj stupeň teroristickej hrozby na stredný. Dôvodom sú podozrenia, že radikálne skupiny ako Islamský štát a al-Kájda plánujú uskutočniť v krajine bližšie nešpecifikovaný útok. Stalo sa tak tiež deň po tom, čo v utorok radikálny moslim vrazil v Quebecu do dvoch vojakov, pričom jedného zabil. Útočníka usmrtila polícia. V Kanade išlo o prvý takýto incident od jej pripojenia sa ku koalícii bojujúcej v Iraku proti extrémistickej skupine Islamský štát. 

Vojak postrelený v Ottawe pri pamätníku zomrel

Kanadská polícia potvrdila, že dnes zastrelila jedného útočníka v hlavnom meste Ottawa, ale dodala, že intenzívne pátra v meste po ďalších strelcoch. Vojak postrelený pri Národnom vojnovom pamätníku zomrel. 

Muž ozbrojený strelnou zbraňou dnes okolo 10.00 h miestneho času (16.00 h SELČ) zastrelil vojaka na stráži pri Národnom vojnovom pamätníku neďaleko parlamentu, potom muž vošiel do parlamentnej budovy, kam ho prenasledovala polícia a nakoniec zastrelila.

Okrem vojaka smrteľne postreleného pri Národnom vojnovom pamätníku zranenia utrpel aj ochrankár parlamentu. Na Twitteri to napísal kanadský minister Jason Kenney.

Parlament a celé centrum Ottawy polícia uzavrela.

Armáda uzavrela pre verejnosť aj všetky svoje základne po celej krajine.

Polícia uzavrela centrum Ottawy
Zobraziť galériu (21)
Polícia uzavrela centrum Ottawy  (Zdroj: Twitter)

Kanadské úrady zvýšili ešte v utorok stupeň nebezpečenstva terorizmu v krajine z nízkeho na stredný pre množiace sa výhražné vyjadrenia niekoľkých radikálnych skupín ako al-Káida alebo Islamský štát (IS). Tajné služby naznačili, že "jednotlivec alebo skupina doma či v zahraničí má zámer vykonať teroristický čin" na území Kanady. Krajina sa totiž pripojila ku koalícii, ktorá podniká nálety proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku.

Kanadské opatrenia súvisia aj s prípadom, keď mladý islamista zaútočil svojím autom v noci z pondelka na utorok neďaleko Montrealu na dvojicu príslušníkov kanadských ozbrojených síl, z ktorých jeden zomrel a ďalší utrpel zranenia. Polícia 25-ročného útočníka Martina Couturea Rouleaua následne pri zásahu zastrelila.

Kevinovi Vickersovi, ktorý útočníka zastrelil, sa dostalo hrdinskej pocty. Ide o bývalého policajného dôstojníka so skúsenosťami s pokytovaním bezpečnostných služieb pre hodnostárov, vrátane členov kráľovskej rodiny.

Polícia útočníka zastrelila
Zobraziť galériu (21)
Polícia útočníka zastrelila  (Zdroj: Twitter)

USA ponúkli Kanade pomoc

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest uviedol, že americký prezident Barack Obama telefonoval s kanadským premiérom Stephenom Harperom a prediskutovali spolu incident. Earnest povedal novinárom, že americkí predstavitelia, vrátane tých z Bieleho domu, sú v kontakte s kanadskými kolegami a ponúkli im pomoc USA.

Hovorca Bieleho domu tiež uviedol, že americkí predstavitelia nemajú také kompetencie, aby mohli určiť, či sú streľby dnes dopoludnia v Ottawe výsledkom teroristického útoku.   

V parlamente sa v čase útoku nachádzal aj kanadský premiér Harper, ktorému sa však podarilo budovu opustiť a je v bezpečí. Harper mal v parlamente práve príhovor na zasadnutí zákonodarcov svojej konzervatívnej strany, keď do budovy vtrhol ozbrojený muž a bežal okolo dverí ich zasadacej miestnosti. Agentúre Reuters to uviedol minister Tony Clement. Podľa jeho slov bolo počuť hlučný buchot a zvuk streľby. „Všetci sme sa rozpŕchli. Bolo to počuť hneď pred našimi dverami,“ dodal minister.

Kanadská vláda sa útokmi nenechá zastrašiť

Kanadský premiér Stephen Harper vyjadril odhodlanie, že vláda ani parlament sa nenechajú zastrašiť dnešnými streľbami v hlavnom meste Ottawa. „Premiér oznámil, že ešte stále sa zhromažďujú fakty a údaje, ale zároveň odsúdil tento opovrhnutiahodný útok,“ vyhlásil úrad premiéra. „Premiér zopakoval, že je dôležité, aby vláda a náš parlament naďalej fungovali,“ napísal Harperov úrad.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu