Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Barroso varuje Camerona pred vytváraním si nepriateľov na východe

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Odchádzajúci predseda EK José Manuel Barroso v pondelok ešte pritvrdil svoju rétoriku voči plánom britského premiéra Davida Camerona. Barroso ešte v nedeľu zverejnenom rozhovore pre stanicu BBC varoval Camerona pred pokračovaním v jeho snahách zasiahnuť do prisťahovaleckej politiky EÚ.

Počas pondelkovej prednášky v Londýne zašiel podľa agentúry Reuters ešte ďalej a Britov upozornil na risk "znepriatelenia si prirodzených spojencov v strednej a východnej Európe" a izolácie vlastnej krajiny. Podľa neho je otváranie témy imigrantov v záujme potešenia domácich voličov "historickou chybou". Ako povedal portugalský expremiér, "je ilúziou si myslieť, že priestor na dialóg môže byť vytvorený, ak sa tónom a jadrom predložených argumentov spochybňuje základný princíp a urážajú sa tak členské štáty".

Barroso v rozhovore pre BBC varoval britského premiéra pred pokusmi zmeniť nariadenia EÚ v oblasti prisťahovalectva. Podľa šéfa výkonného orgánu únie je totiž Cameronovo úsilie v rozpore so "základným" a preto nemenným princípom o slobodnom pohybe ľudí. Portugalský expremiér sa v rozhovore zverejnenom v nedeľu taktiež venoval Cameronovej agende vypísať referendum o ďalšom zotrvaní Londýna v bloku. Podľa jeho slov by to pre Britániu malo negatívne následky a jeho vplyv by bol "nulový". Londýn jeho slová v pondelok odmietol. 

Cameron žiada od únie zavedenie obmedzení na prisťahovalcov a celkovo lepšie podmienky a reformy bloku v záujme ďalšieho zotrvania Londýna v bloku. Ak sa mu to nepodarí a jeho Konzervatívna strana zostane pri moci aj po budúcoročných voľbách, sľúbil vypísanie referenda o ďalšom zotrvaní v bloku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu