Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Briti si povedali dosť: Chcú obmedziť počet imigrantov z krajín EÚ!

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Medzi opatreniami na zníženie imigrácie, ktoré zvažuje britská vláda, je aj limit pre počet občanov Európskej únie, ktorí by smeli pracovať v Británii. Povedal to dnes britský minister obrany Michael Fallon. Európska komisia už skôr uviedla, že podobný krok by porušoval únijné zákony, ale Londýn dúfa, že sa mu podarí vyjednať ich zmenu.

"Nemôžeme len hovoriť, že to platí 50 rokov a nie je možné to nikdy zmeniť. Veci sa v Európe zmenili. Zvlášť uvažujeme o počtoch. Je správne povoľovať veľkému počtu (ľudí) prichádzať do jednotlivých sektorov, najmä do niektorých oblastí krajiny bez akéhokoľvek obmedzenia?" povedal konzervatívny minister. 

Dosluhujúci predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v pondelok varoval Britániu, že zámer obmedziť prisťahovalectvo z ostatných krajín EÚ by najskôr porušoval únijné zákony. "To je súčasný postoj. Zvažujeme to zmeniť, aby sa zabezpečila nejaká kontrola," reagoval Fallon na Barrosove slová.

Na adresu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá dnes v britskom denníku The Times potvrdila svoj odpor voči nejakému obmedzeniu slobody pohybu pracovných síl po EÚ, povedal, že ešte nevidela britskej návrhy. 

Britský premiér David Cameron sľúbil Britom, že čoskoro novo prerokuje s partnermi vzťahy Británie s EÚ a usporiada v prípade svojho znovuzvolenia na jar 2015 referendum v roku 2017 o zotrvaní krajiny v únii. V najbližších týždňoch má voličom a európskym partnerom oznámiť plány na obmedzenie prisťahovalectva. 

Cameronova vláda konzervatívcov a liberálnych demokratov koná pod tlakom euroskeptického krídla Konzervatívnej strany a zvyšujúcej sa popularity nacionalistickej a protieurópskej Strany nezávislosti spojeného kráľovstva (UKIP). Tá ťaží z tvrdej kritiky EÚ a množstva prisťahovalcov v krajine a už dosiahla významné volebné víťazstvá 

Cameron pred týždňom britskej tlači povedal, že jadrom jeho plánovaného vyjednávania nových podmienok pre Britániu v EÚ bude prisťahovalecké právo. Svoju predstavu v tejto oblasti však nespresnil. Urobí tak ale podľa BBC do Vianoc, možno už pred doplňovacími voľbami 20. novembra, v ktorých sa očakáva vyrovnaný súboj medzi kandidátom konzervatívcov a zástupcom UKIP, ktorá získava voliča protieurópskou a protiprisťahovaleckou rétorikou. 

Denník The Times s odvolaním sa na nemenované zdroje krátko po premiérovom oznámení uviedol, že Cameron chce obmedziť počet málo kvalifikovaných imigrantov z EÚ, ktorí by sa mohli uchádzať o prácu v Británii. 

Konfederácia britského priemyslu, ktorá patrí k najvplyvnejším britským lobby, reagovala tvrdením, že voľný pohyb pracovných síl v rámci EÚ je jednou zo zásadných častí jednotného únijného trhu. Pre komisiu EÚ a mnoho členských krajín je tento princíp "nespochybniteľný". 

Úrad britského premiéra to odmieta s tým, že platný systém je "neudržateľný". Podľa oficiálnych štatistík prišlo z EÚ do Británie od marca 2013 do marca 2014 131 000 pracovníkov, čo bolo o 95 000 viac ako v predchádzajúcich 12 mesiacoch. Londýn tiež zdôrazňuje, že nezamestnanosť občanov EÚ v Británii sa v 2. štvrťroku 2014 zvýšila o 17 percent oproti 2. štvrťroku minulého roka. 

Odporcovia obmedzovania imigrácia z EÚ ale zdôrazňujú, že prisťahovalci viac platia na daniach, ako poberajú na dávkach. Rovnako tak by niektoré odvetvia, napríklad zdravotníctvo, bez imigrantov mala veľké problémy. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu