Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Porošenko: V prípade riešenia krízy na Ukrajine nie som veľmi optimistický

Petro Porošenko Zobraziť galériu (6)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

MILÁNO - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že po rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a európskymi lídrami nie je veľmi optimistický ohľadom perspektívy vyriešenia krízy na Ukrajine.

"Bohužiaľ, nie som veľmi optimistický," uviedol Porošenko v úvode rokovania s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom. Podobný názor ako Porošenko má aj ďalšia účastníčka dnešných pracovných raňajok v Miláne, nemecká kancelárka Angela Merkelová, podľa ktorej počas diskusie s Putinom nedošlo k prielomu pri riešení krízy na Ukrajine. Samotný Putin označil dnešné rokovania s Porošenkom a lídrami EÚ za pozitívne. Podľa Reuters však napriek jeho komentáru nebol dnes dosiahnutý žiaden prielom v riešení krízy na Ukrajine.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes pre ruské agentúry vyhlásil, že rokovania v Miláne boli veľmi ťažké, plné nedorozumení a nezhôd, ale napriek tomu budú pokračovať.
Agentúra AP v súvislosti s výsledkom dnešných rokovaní o Ukrajine uviedla, že európski lídri i Rusko naznačujú "opatrný optimizmus" s tým, že zdôrazňujú nutnosť rokovať o ďalších detailoch. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti, odvolávajúcej sa na Peskova, sa dnes v Miláne po skončení summitu ASEM uskutočnia ešte ďalšie rokovania Putina s Porošenkom, Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

V noci nadnes Putin bilaterálne rokoval s Merkelovou, s ktorou sa zhodli na nutnosti oddeliť od seba strany bojujúce na východnej Ukrajine. Diskutovali aj o implementácii dohody o prímerí, ktorá bola podpísaná 5. septembra v Minsku. Naďalej sa však nedokázali zhodnúť na príčinách, ktoré vyvolali konflikt na Ukrajine.

 

Putin vysvetľoval Merkelovej krízu s plynom ceruzkou v ruke 

Rokovania prezidentov Ukrajiny a Ruska, ktoré sa dnes v Miláne konali za účasti lídrov štyroch najväčších krajín EÚ a vedenia EÚ, boli veľmi ťažké, plné nedorozumení a nezhôd, ale napriek tomu budú pokračovať, uviedol dnes hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Samotný Putin označil dnešné rokovania s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a lídrami EÚ za pozitívne. Podľa Reuters však napriek jeho komentáru, nebol dosiahnutý žiaden prielom v riešení krízy na Ukrajine.

"Je to dobré, bolo to pozitívne," vyhlásil s úsmevom Putin, ktorý si dnes - ako si všimli novinári - s Porošenkom podal na zvítanie ruku. Putinov hovorca podľa agentúry TASS "s poľutovaním konštatoval, že u niektorých účastníkov rokovaní v Miláne badať neochotu pochopiť reálnu situáciu na juhovýchode Ukrajiny". Odmietol uviesť, o ktorých lídrov konkrétne ide, ale dodal, že sa "ani nepokúsili byť objektívni". Ich postoje Peskov označil za "predpojaté a nepružné". 

Napriek tomu Peskov označil dnešné pracovné raňajky "za pomerne konštruktívne". Rokovania boli podľa neho "skutočne ťažké, plné rozporov, plné nepochopenia, ale nech je ako chce: ide sa ďalej a pokračuje výmena názorov". Hostiteľ summitu ASEM, taliansky premiér Matteo Renzi, po ranných rokovaniach uviedol, že rozhovory medzi lídrami Ruska a Ukrajiny o realizácii mierového plánu pre východ Ukrajiny boli konštruktívne, ale veľké názorové rozdiely pretrvávajú. Podľa DPA Renzi konštatoval, že v riešení konfliktu na Ukrajine bol zaznamenaný "krok vpred". Vyhlásil tiež, že európskym lídrom záleží aj na tom, aby sa Rusko vrátilo na medzinárodnú politickú scénu.

Britský premiér David Cameron na stretnutí s novinármi tlmočil Putinovo stanovisko, že si neželá rozdelenie Ukrajiny ani zmrazenie tamojšej krízy. Cameron však súčasne upozornil, že ak Rusko nesplní svoje záväzky ohľadom situácie na Ukrajine, EÚ nezruší sankcie, ktoré naň uvalila za údajné podnecovanie separatistických tendencií v oblasti Donbasu a po anexii Krymského polostrova.Po skončení summitu ASEM sa uskutoční ešte schôdzka v tzv. normandskom formáte, na ktorej sa Putin stretne s Porošenkom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

Peskov sa dnes vrátil aj k nočným rokovaniam Putina s Merkelovou, keď uviedol, že ruský prezident jej problémy s dodávkami ruského zemného plynu na Ukrajinu "vysvetľoval s ceruzkou v ruke", ktorou na "papier písal číslice". Putinov hovorca v tejto súvislosti pripomenul analogický prípad, ktorý sa týka dodávok poľského uhlia na Ukrajinu, keď "Varšava (vo štvrtok) veľmi živo reagovala na oznámenie z Kyjeva, že chcú prakticky bezplatne dostávať uhlie z Poľska". "Toto je asi najlepšia ilustrácia situácie, ktorá je aj v obchode s plynom," uviedol Peskov.

Kremeľský hovorca dodal, že na západných partnerov toto porovnanie urobilo dojem, niektorí "dokonca neskrývali šok", ale "napriek tomu (naďalej) vyjadrujú plné pochopenie pre želanie (Ukrajiny) dostávať plyn zadarmo". Podľa Peskova sa v kuloároch ASEM rokuje aj o plynovej kauze. Putina totiž v Miláne sprevádza minister energetiky Alexandr Novak a šéf plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller.

 

Putin sa na summite správal ako buran: Meškal, vtrhol dnu počas prípitku a zavaril priateľovi!

 Ruský prezident Vladimir Putin začal svoju účasť na dvojdňovom summite európskych a ázijských lídrov (ASEM) v talianskom Miláne neskorým príchodom a zmeškaním stretnutia s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Putin sa totiž zdržal v Srbsku, kde na jeho počesť usporiadali veľkolepý program. Putin navyše narušil oficiálny program, keď na následnú slávnostnú večeru viac ako 50 prítomných lídrov prišiel počas jej priebehu, v momente, keď stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy prednášal slávnostný prípitok. Stretnutie s Merkelovou sa nakoniec konalo po večeri a teda so štvorhodinovým posunom. Okrem nej však ruský líder nechal čakať aj svojho dávneho priateľa, odsúdeného talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho. Rodák z Milána si kvôli nemu od súdu dokonca vymohol súdne povolenie na strávenie noci mimo domáceho väzenia.

Milánsky summit je pritom pre Putina príležitosťou sa po dlhých mesiacoch stretnúť s lídrami západných krajín, ktoré ho pre dianie na Ukrajine považujú za neželanú osobu. Podľa očakávania sa v piatok stretne aj so svojím ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom.

Putin sa s Merkelovou nezhodol, no Berlusconiho párty si užiť stihol

Ruský prezident Vladimir Putin sa s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou osobne rozprával takmer dve a pol hodiny, no k žiadnej zhode vo veci krízy na Ukrajine sa nedopracovali. Rokovania Merkelovej s Putinom v talianskom Miláne sa pretiahli až cez polnoc a dominovali mu diskusie o podmienkach napĺňania septembrového memoranda z Minska o prímerí na východe Ukrajiny. Podľa vyjadrení ruskej vlády obaja lídri "pokračovali vo vyjadrovaní vážnych rozdielov v pohľadoch na zdroje ukrajinského vnútorného konfliktu ako aj korene" súčasného diania. Predsedníčka nemeckej vlády údajne trojnásobnému prezidentovi Ruska pripomínala nutnosť dodržiavať záväzky v záujme upokojenia situácie. Východisko z krízy, ktorá spôsobila najhoršie vzťahy medzi Ruskom a Západom od studenej vojny, však nenašli.

Talianske médiá v piatok informovali, že Putin sa po skončení rozhovoru s líderkou najväčšej európskej krajiny zúčastnil na párty svojho dávneho priateľa, talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho. Rodák z Milána si kvôli nemu od súdu dokonca vymohol súdne povolenie na strávenie noci mimo domáceho väzenia. Putin s ním údajne pobudol až do tretej hodiny, no ráno už bol prítomný na programe summitu. Jeho štvrtkový začiatok vrátane pôvodného termínu stretnutia s Merkelovou zmeškal. Putin sa totiž zdržal v Srbsku, kde na jeho počesť usporiadali veľkolepý program. Ruský líder navyše narušil oficiálny program, keď na následnú slávnostnú večeru viac ako 50 prítomných lídrov prišiel v momente, keď stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy prednášal slávnostný prípitok. Milánsky summit je pritom pre Putina príležitosťou sa po dlhých mesiacoch stretnúť s lídrami západných krajín, ktoré ho pre dianie na Ukrajine považujú za neželanú osobu.

Aktivistky Femen protestovali proti Putinovej prítomnosti na summite v Miláne

Návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v talianskom Miláne sprevádzal vo štvrtok protest dvoch aktivistiek hnutia Femen, ktoré sa na protest proti postupu Ruska voči Ukrajine vyzliekli do polpása a obliali sa červenou tekutinou - údajne vínom - znázorňujúcou krv.

Ako dnes informovala agentúra UNIAN, protest sa uskutočnil na námestí pred slávnym milánskym Dómom. Mladé ženy mali na prsiach a bruchu nápisy: "ASEM - Putinovi spojenci" a "Stop ignorácii krviprelievania na Ukrajine". Mladé ženy mali vo vlasoch vence kvetov, tak ako počas protivládnych protestov aj mnohé demonštrantky na kyjevskom Majdane.

Aktérky akcie pred novinármi uviedli, že pozvanie ruského prezidenta na summit ASEM do Milána je "prejavom ignorovania mučenia, zabíjania a vojny na Ukrajine, ktoré Putin rozpútal a podporuje".

Putin sa vo štvrtok neskoro večer v Miláne stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Ich schôdzka preukázala, že medzi Ruskom a Nemeckom pretrvávajú závažné rozdiely v názoroch na príčiny krízy na Ukrajine a súčasného vývoja v jej východnej časti, kde pretrvávajú separatistické tendencie.

Putin sa dnes v Miláne stretol už aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, s ktorým o vzťahoch oboch krajín diskutoval počas pracovných raňajok za účasti talianskeho premiéra Mattea Renziho, predsedu britskej vlády Davida Camerona, nemeckej kancelárky Merkelovej, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa a predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya. Podľa britského denníka Guardian Porošenko pripustil aj konanie bilaterálneho rokovania s Putinom a dodal, že celý svet si od ich schôdzky "veľa sľubuje".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu