Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf OSN vyzval Palestínčanov a Izraelčanov, aby obnovili mierové rokovania

Pan Ki-Mun
Pan Ki-Mun (Zdroj: TASR)

RAMALLÁH - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vyzval Palestínčanov a Izraelčanov, aby obnovili rokovania o mierovej dohode. Súčasne kritizoval pokračujúce osídľovacie aktivity Izraela vo východnom Jeruzaleme a v Predjordánsku. Informovala o tom agentúra DPA.

"Apelujeme na Palestínčanov, aby ukázali odvahu a pokračovali v mierovom procese, a vyzývame Izraelčanov urobiť to isté," povedal Pan Ki-mun počas dvojdňovej návštevy oblasti. Šéf OSN na tlačovej konferencii v predjordánskom Ramalláhu naliehal na obe strany, aby ukončili špirálu násilia.

"Opäť silne odsudzujem pokračujúce osídľovacie aktivity Izraela. Som tiež hlboko znepokojený opakovanými provokáciami na svätom mieste v Jeruzaleme. Len to podporuje napätia a musí to skončiť," vyhlásil generálny tajomník po stretnutí s palestínskym premiérom Rámím Hamdalláhom.

Hamdalláh na stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom vyzval medzinárodných darcov, aby dodržali svoje sľuby, že pošlú miliardy dolárov na pomoc pri rekonštrukcii pásma Gazy po zničujúcej 50-dňovej vojne s Izraelom. Mladí Palestínčania sa dnes dostali do stretu s izraelskými policajtmi v jeruzalemskom Starom meste.

Hamdalláh a Pan Ki-mun oznámili, že dosiahli dohodu v otázke mechanizmu, ktorý by umožnil dopravu stavebných materiálov do Gazy. Proces obnovy po nedávnej 50-dňovej vojne bude kordinovaný Palestínskou samosprávou a monitorovaný OSN. "Verím, že tento mechanizmus - ak bude uplatnený v dobrej viere stranami - umožní rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá je v Gaze naliehavo potrebná," povedal šéf OSN.

Darcovia sa v nedeľu zaviazali poskytnúť pásmu Gazy 5,4 miliardy dolárov (4,27 miliardy eur), z čoho je polovica určená na obnovu vojnou zničeného územia. Palestínsky premiér dnes zdôraznil, že je dôležité, aby darcovské krajiny svoje sľuby dodržali. Zároveň poznamenal, že po predchádzajúcej vojne v roku 2009 došla iba malá časť sľúbených peňazí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu