Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poslanci vyjadrili nespokojnosť s kráľovskou rodinou: Na svoje paláce míňajú milióny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - Poslanci holandského parlamentu dnes odštartovali diskusie o prevádzkových nákladoch kráľovského dvora. Poslanci žiadajú oveľa väčšiu transparentnosť ohľadom míňania nemalých súm daňových poplatníkov na prevádzku budov a majetku holandskej kráľovskej rodiny, uviedol spravodajský server DutchNews.nl.

Poslanci naznačili, že príliš vysoké výdavky robia kráľovskú rodinu zraniteľnou. Debaty o vysokých nákladoch kráľovského dvora ožili v poslednom čase po zverejnení informácie o tom, koľko stála oprava kráľovského rekreačného domu v Grécku, a o nákladoch na opravu ďalších budov vo vlastníctve "koruny".Náklady na výstavbu bezpečnostného plota kráľovskej vily v Grécku vyšli daňových poplatníkov na 400.000 eur. Členovia kráľovskej rodiny vilu využívajú iba niekoľko dní do roka. Náklady na rekonštrukciu menšej rezidencie v Haagu pre bývalú kráľovnú Beatrix stáli štátnu kasu 8,37 milióna eur. Ďalších 460.000 eur dal štát na vybudovanie dočasných kancelárií v areáli vidieckeho domu Eikenhorst, kde kráľ Viliam-Alexander s kráľovnou Máximou v súčasnosti žijú so svojou rodinou.

Ďalšie štátne výdavky boli spojené aj s opravami v paláci Huis ten Bosch, jednej z troch oficiálnych rezidencií kráľovskej rodiny. Renovácia tejto rezidencie, kde sa údajne kráľ plánuje presťahovať, stála 35 miliónov eur. Poslanci vyzvali premiéra Marka Rutteho, aby bol otvorenejší v súvislosti s nákladmi vynaloženými pre kráľovský dvor. Poslancom sa tiež nepáči, že niektoré výdavky sú zahmlené. Ako príklad uviedli náklady na výstavbu pristávacieho móla pre kráľovský rýchločln, čo bolo oficiálne uvedené ako "pobrežné práce".

Denník Volkskrant dnes upozornil, že po ukončení všetkých opráv a renovácií na budovách patriacich kráľovskej rodine sa účet vyšplhá na 127 miliónov eur. "V čase, keď sa ľudia obávajú o svoje pracovné miesta a príjmy, vyvolávajú vysoké vládne výdavky na paláce a prázdninové domy úplne pochopiteľné otázky," uviedol predseda parlamentnej strany D66 Alexander Pechtold. Ďalší poslanci sa pýtajú, či je naozaj nevyhnutné pracovať na toľkých kráľovských objektoch súčasne.Holandská kráľovská rodina je považovaná za "najdrahšiu" spomedzi európskych monarchií. Každý rok vyjde daňových poplatníkov na 40 miliónov eur, bez poplatkov na zaistenie bezpečnosti a ochrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu