Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rebeli riskujú prímerie: Nemecko chce na východ krajiny vyslať svojich vojakov!

Proruský separatista v Donecku Zobraziť galériu (6)
Proruský separatista v Donecku (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko zvažuje vyslať svoje vojská na východ Ukrajiny, aby tam monitorovali napätú situáciu medzi kyjevskými armádnymi silami a východoukrajinskými ozbrojencami.

Ako informoval agentúru Reuters nemecký vládny zdroj, nasadenie vojenských jednotiek bude závisieť od rozhodnutia Organizácie pre Bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OSCE). Vojaci by sledovali dodržiavanie prímeria nastoleného 5. septembra v bieloruskom Minsku.

Nemecký denník Bild informoval, že misia by sa týkala asi 200 vojakov. Približne 150 z nich by mohli monitorovať dodržiavanie prímeria v krízových oblastiach a ďalší 50 by zaisťovali bezpečnosť.

Minulý mesiac ponúklo organizácii Nemecko a Francúzsko svoje bezpilotné lietadlá, aby pomohli dodržiavať prímerie na bojmi zmietanom východe. Bola to reakcie na uzavreté prímerie medzi ukrajinskou vládou a proruskými separatistami.

Proruský separatista
Zobraziť galériu (6)
Proruský separatista  (Zdroj: SITA)

Pomoc v hodnote 10 miliónov eur

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí pre agentúru Reuters povedal, že Berlín a Paríž zostavujú plán na pomoc OSCE, ale vec je zatiaľ len v prípravnej fáze. Podľa denníka Bild už Nemecko vyčlenilo viac ako stovku nákladných vozidiel na sedemnásť rôznych miest na Ukrajine a poskytlo pomoc vrátane mobilných kuchýň, vykurovacích zariadení a prikrývok.

Humanitárna podpora pre bojmi dokaličený východ Ukrajiny je pripravená na distribúciu v polovici októbra a nasadená bude ešte pred príchodom zimy. Hodnota nákladu sa odhaduje na 10 miliónov eur.

Ukrajinské mestá, ktoré boli zničené proruskými separatistami
Zobraziť galériu (6)
Ukrajinské mestá, ktoré boli zničené proruskými separatistami  (Zdroj: Twitter)

Riskovať prímerie by bolo nezodpovedné

Medzičasom OSCE vyzvala na okamžité nastolenie prímeria na východe Ukrajiny po tom, ako boli v piatok zabití niekoľkí civilisti a člen Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC). Po incidente sa obe bojujúce strany navzájom obvinili z vyvolania konfliktu v Donecku.

„Prímerie predstavuje možnosť na udržanie vyhrotenej situácie. Riskovať mier by bolo nezodpovedné a poľutovaniahodné,“ vyjadril sa Didier Burkhalter, úradujúci predseda OSCE, ktorý ďalej dodal, že civilisti na východe Ukrajiny sa ešte pred zimou potrebujú vrátiť do normálu a k tomu budú potrebovať humanitárnu pomoc.

Výbuch zničil most a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa oficiálnych správ však v sobotu pokračovali boje o letisko v Donecku a hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko novinárom povedal, že dvanásť členov opozičných jednotiek v boji padlo, čo predstavuje najväčšiu jednorazovú stratu medzi rebelmi od nastolenia prímeria.

Správa Organizácie spojených národov (OSN), ktorá bola vydaná v piatok, hovorí o počte najmenej 3 627 zabitých a 8 446 zranených ľudí na východe Ukrajiny od začiatku roka 2014. Podľa ruského Federálneho migračného úradu utieklo z Ukrajiny do Ruska až 880 000 Ukrajincov od vypuknutia nepriateľského konfliktu.

Na východe Ukrajiny prišlo počas bojov o život viac ako 3 600 ľudí
Zobraziť galériu (6)
Na východe Ukrajiny prišlo počas bojov o život viac ako 3 600 ľudí  (Zdroj: Twitter)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu