Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

České osobnosti sa búria, nesúhlasia s postojom predstaviteľov ČR k Ukrajine

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Viaceré známe české osobnosti, vrátane kňaza Tomáša Halíka, dramatika a herca Zdeňka Svěráka, filmového režiséra Jana Hřebejka, básnika, textára a herca Jiřího Suchého, sociologičky Jiřiny Šiklovej, pesničkára Jaroslava Hutku, dokumentaristky Olgy Sommerovej, ale aj režiséra a producenta slovenského pôvodu Fera Feniča, figurujú medzičasom medzi signatármi petície dištancujúcej sa od postojov prezidenta a vlády ČR k situácii na Ukrajine.

Dokument podpísali okrem iných aj niekdajší generálny riaditeľ verejnoprávnej Českej televízie, neskorší rektor Akadémie múzických umení v Prahe Ivo Mathé, sedemnásobná olympijská šampiónka v športovej gymnastike Věra Čáslavská, herec Jan Hrušinský, dirigent Libor Pešek, básnik a textár Jiří Dědeček, producent Miloš Zapletal, mím Boris Hybner, vedecký pracovník Ivan M. Havel či publicisti Jan Rejžek a David Smoljak.

To isté platí aj o politológovi Jiřím Pehem, spevákovi Matějovi Ruppertovi, bývalej moderátorke a exšéfredaktorke magazínu Xantypa Magdalene Dietlovej, historikovi Vilémovi Prečanovi, senátorke Eliške Wagnerovej - bývalej šéfke Najvyššieho súdu ČR, výtvarníkoch Davidovi Černom a Bořekovi Šípkovi, frontmanovi skupiny Olympic Petrovi Jandovi a filmárovi Jurajovi Šajmovičovi, synovi známeho kameramana, medzičasom zosnulého rodáka z Piešťan.

Vyplýva to z informácií na webovej stránke www.distancujemese.cz. Petíciu, ktorá požaduje, aby ústavné orgány a politici krajiny vystupovali v tejto záležitosti aktívne, podporili suverenitu ukrajinského štátu a vyslovili sa za nezasahovanie Ruska do vnútorných záležitostí Ukrajiny, inicioval niekdajší český minister pre ľudské práva, známy rocker Michael Kocáb v spolupráci s exministrom životného prostredia, niekdajším lídrom českých zelených Martinom Bursíkom a novinárom Janom Urbanom, bývalým aktivistom Občianskeho fóra.

"Opomenutie nepochybného prejavu veľkoruskej agresie je pohŕdaním samostatnosti ukrajinského štátu - i našimi vlastnými dejinami," hovorí sa v texte petície, s ktorou dnes iniciátor predstúpil pred novinárov.

Podľa Michaela Kocába, ktorý hovoril o okolo 1500 signatároch petície, by sa hlava štátu ani premiér nemali vyjadrovať štýlom ani ryba, ani rak. Súčasne pripomenul nedávne vyjadrenia prezidenta Miloša Zemana, ktorý hovoril o občianskej vojne na Ukrajine, nie však o ruskej invázii, ako aj konštatovanie, že verí v neprítomnosť ruských vojakov na Ukrajine.

"Ostentatívne tak dáva najavo, že prehlásenia ruskej strany považuje za vierohodnejšie ako stanovisko našich partnerov z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, hovorí výlučne za seba, nie za našich občanov. Od takéhoto výroku sa ostro dištancujeme," vyhlasujú signatári v petícii, v ktorej vyslovujú kategorický nesúhlas aj so spochybňovaním sankcií uvalených na Ruskú federáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu