Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na návšteve Zemana v čínskom prezidentskom paláci sa zúčastnili aj českí podnikatelia

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PEKING - Miliardár Petr Kellner sa zúčastnil pondelkového stretnutia prezidenta Miloša Zemana s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Potvrdil hovorca Kellnerom ovládanej skupiny PPF Radek Staval. O Kellnerovej účasti sa zatiaľ len špekulovalo. PPF má v Číne obchodné záujmy, jej firma Home Credit ponúka Číňanom úvery. Zeman sa v pondelok vracal do Česka lietadlom PPF a skupiny J&T, podľa hovorcu hradu Jiřího Ovčáčka kvôli úspore času.

"Majoritný akcionár investičnej skupiny PPF Petr Kellner sa zúčastnil ako súčasť podnikateľského sprievode prezidenta Zemana prijatia u čínskeho prezidenta," povedal Staval. "Dôvodom je rešpekt k čínskej tradícii, keď predstavitelia najväčších zahraničných investorov v Číne bývajú súčasťou delegácie svojej krajiny pri prijatí u vrcholných čínskych štátnych predstaviteľov," doplnil. 

Doteraz bol v médiách v súvislosti so Zemanovou návštevou Číny zmieňovaný z vrcholných predstaviteľov firiem skupiny PPF iba šéf Home Creditu Jiří Šmejc. O Kellnerovej účasti kolovali len špekulácie. PPF má v Číne značné obchodné záujmy a Zeman počas návštevy pochválil čínske úrady za podporu Home Creditu. 

Hovorca PPF tiež potvrdil, že sa prezident z Číny vracal do Česka nie štátnym lietadlom, ale lietadlom prenajatým práve skupinami PPF a J&T, ktorá pri Zemanovej návšteve uzavrela zmluvu o spolupráci s čínskou firmou CEFC. "Nešlo o súkromné ​​lietadlo pána Kellnera, ktorý mimochodom zostáva pracovne v Ázii," doplnil Staval. 

Hovorca Hradu Ovčáček  povedal, že prezident zvolil súkromné ​​lietadlo miesto štátneho preto, že tak bude cesta kratšia. "Zásadná časová úspora prezidentovi republiky umožní účasť na vymenovanie nových generálov pri príležitosti štátneho sviatku 28. októbra. Zástupcovia PPF a J&T sa zúčastnili návštevy Číny ako súčasť podnikateľského sprievodu," uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu