Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Slovincom chýba úsek diaľnice: Pohrozili blokádou cesty!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Slovinci, ktorí bývajú na severovýchode krajiny pozdĺž chýbajúceho úseku slovinskej diaľnice, pohrozili dnes postavením cestných zátarás, ak sa výstavba chýbajúcich 13 kilometrov nezačne podľa plánu. Informovala o tom slovinská tlačová agentúra STA.

Starosta obce Podlehnik Marko Maučič, obklopený starostami Videmu, Žetale, Hajdiny a Ptuja, dnes novinárom povedal, že doprava je príšerná a bezpečnosť miestnych obyvateľov ohrozená.

Minister pre infraštruktúru Peter Gaperič pred týždňom v parlamente naznačil, že chýbajúcich 13-kilometrov diaľnice v úseku Draženci-Gruškovje nie je prioritou, vzhľadom na nedostatok financií.

Diaľničná spoločnosť DARS už však vykúpila väčšinu pozemkov a zabezpečila si stavebné povolenie a dokonca získala financie z EÚ na projekt, ktorý by mal podľa odhadov stáť vyše 250 miliónov eur, napísala STA.

Starostovia vyhlásili, že činnosť treba ihneď obnoviť, a vyzvali ministra pre infraštruktúru, aby prišiel na stretnutie s miestnymi obyvateľmi. Starostovia súčasne požadovali, aby bol do 15. októbra vyhlásený tender na zákazku pre stavebnú firmu, v opačnom prípade pohrozili zablokovaním cesty už 30. októbra, pred Sviatkom všetkých svätých.

Aj keď chýba iba 13-kilometrový úsek diaľnice, ide o časť kľúčovej spojnice medzi rakúskym Grazom a Záhrebom, ktorý využívajú tisíce Európanov pri cestách k Jadranu. Počas letných víkendov sa tu vytvárali 30-kilometrové zápchy, až takmer k Mariboru.

Minister Gaperič v parlamente povedal, že dokončenie diaľnice by "pomohlo iba nemeckým turistom cestujúcim do Chorvátska počas niekoľkých víkendov", ale neuvoľnilo by zápchy, keďže Chorvátsko ešte nie je v Schengenskej zóne. Jeho vyjadrenie vyvolalo rozruch a minister neskôr svoje slová odvolal s tým, že vyjadril iba "svoje názory" na uvedený projekt a niekoľko ďalších veľkých investícií do infraštruktúry, napísala agentúra STA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu