Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vodiči, pozor! Polícia má nový sadzobník pokút, čo sa zmenilo?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Policajti sa od leta riadia novým sadzobníkom pokút. Do sadzobníka premietli zníženie niektorých druhov blokovýchpokút a tiež viaceré novinky. Za nerešpektovanie dopravnej značky chodcom hrozí po novom pokuta od desať do 30 eur, pôvodne to bolo 30 až 50 eur. Chodec za zníženej viditeľnosti na krajnici bez reflexnej vesty alebo prvkov riskuje pokutu desať až 30 eur.

Pokuta za nezapnuté svetlá na aute počas dňa sa znížila z 20 eur na rozpätie desať až 20 eur. Na druhej strane, sprísnil sa postih za jazdu v protismere na diaľnici či rýchlostnej ceste, po novom sa bude riešiť na dopravnom inšpektoráte.

Sadzobník pokút je verejnosti prístupný na webstránke ministerstva vnútra v sekcii polície. Platí od 1. júla, pre policajtov je záväzný. "Zjednocuje výškupokút, ktoré ukladajú policajti na celom území Slovenskej republiky v súlade so zákonom o priestupkoch," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Sadzobník aktualizovali hlavne pre novelu zákona o cestnej premávke, ktorá platí od januára a ktorou sa menil aj zákon o priestupkoch. Spomínanou novelou sa znížila horná hranica pokuty zo 60 na 50 eur pri menej závažných dopravných priestupkoch. Upravený sadzobník reaguje aj na ďalšie zmeny v právnym predpisoch. 

Pri niektorých menej závažných priestupkoch zaviedli do sadzobníka dolnú a hornú hranica sadzby pokuty. Napríklad za jedenie, pitie alebo fajčenie počas jazdy na motocykli hrozí z pôvodných 50 eur teraz pokuta od 30 do 50 eur. Rovnaká sadzba platí za nedanie prednosti chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku na priechode pre chodcov. Ide však len o obmedzenie chodca, nie jeho ohrozenie, ktoré sa trestá 150-eurovou pokutou. 

Tridsať až 50 eur hrozí aj za jazdu na bicykli pod vplyvom alkoholu do jedného promile. Rovnako zmiernili sadzbu (na 30 až 50 eur) za neodstránenie ľadu a snehu z auta. Pokuta za nedanie smerovky sa znížila z 50 eur na 40 eur. 

Do sadzobníka vložili aj nové skutkové podstaty, najmä v súvislosti so zákazom jazdy nákladným motorovým vozidlom alebo jazdou súpravou s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou presahujúcou 12 ton na cestách III. triedy, priestupkami diváckeho násilia a priestupkami extrémizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu