Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemecký prezident vylúčil návštevu Ruska v blízkej budúcnosti

Joachim Gauck
Joachim Gauck (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Nemecký prezident Joachim Gauck vylúčil svoju návštevu Ruska, tvrdiac, že takýto krok nie je momentálne v jeho agende. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na dnešné vydanie denníka Rheinische Post.

"Od nástupu do prezidentského úradu som plánoval navštíviť Rusko so zámerom zúčastniť sa rokovaní s našimi partnermi o záležitostiach, ktoré nás spájajú i rozdeľujú. S ruskou stranou prebiehajú rozhovory o možnom termíne, situácia sa však zhoršila a otázka mojej návštevy Ruska nie je teraz aktuálna," povedal Gauck.

Podľa nemeckého prezidenta jeho kritický postoj voči Moskve nesúvisí so skutočnosťou, že jeho otca kedysi väznili na Sibíri. Zdôraznil, že si váži ruskú kultúru a rešpektuje tamojší ľud, ale názory ruského vedenia nezdieľa.

Gauckovho otca zajali počas sovietskej okupácie Nemecka v roku 1951 na základe obvinení zo špionáže pre Západ a protisovietskej propagandy. Následne ho poslali do sibírskeho tábora, odkiaľ sa vrátil do vlasti v roku 1955 po tom, ako prvý nemecký povojnový kancelár Konrad Adenauer navštívil Sovietsky zväz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu