Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rusko sa podľa Medvedeva nechce izolovať od Západu

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

SOČI - Rusko nebude izolovať svoju ekonomiku od Západu, ale bude pracovať na vylepšení vzťahov s ázijskými krajinami. V piatok to povedal ruský premiér Dmitrij Medvedev.

Medzi Ruskom a Západom vládne napätie pre situáciu na Ukrajine. Sankcie, ktoré západné krajiny voči Rusku zaviedli, spôsobili obmedzenie prístupu Ruska k finančným prostriedkom zo zahraničia. Tento vývoj oslabil ruský rubeľ a spomalil ruskú ekonomiku. 

Moskva v reakcii na sankcie pripravila odvetné opatrenia. Niektorí ruskí politici, medzi nimi napríklad šéf Liberálno-demokratickej strany Vladimír Žirinovský a poradca prezidenta Vladimira Putina Sergej Glazjev, vyzvali na izoláciu Ruska voči západným trhom. "Akékoľvek diskusie o základných zmenách modelu ekonomického vývoja v smere k uzavretej ekonomike sú nevhodné a nie sú nevyhnutné,“ povedal Medvedev. Podľa jeho slov Moskva pracuje na zlepšení vzťahov s EÚ a USA. Tie sú najhoršie od zániku Sovietskeho zväzu. Medvedev poznamenal, že partneri Moskvy sa musia "učiť Rusku načúvať“. 

Rusko však svoju pozornosť obracia do ázijských regiónov. Po marcovej anexii Krymu a následných sankciách zo strany Západu sa Moskva rozhodla uzavrieť v Ázii množstvo obchodných dohôd, predovšetkým s Čínou. "Dúfam, že každý chápe, že naša nová stratégia v Ázii nie je nezmyselná pomsta voči Európe. Množstvo západných politických analytikov to tak prezentuje,“ povedal Medvedev. Ruský premiér túto situáciu označil za prirodzený chod udalostí. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu