Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podľa amerického generála nedokáže byť polovica irackej armády partnerom USA

Martin Dempsey
Martin Dempsey (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Približne polovica irackej armády nie je schopná efektívne spolupracovať so Spojenými štátmi na opätovnom dobytí rozsiahlych území ovládaných bojovníkmi extrémistickej skupiny Islamský štát (IS); druhá polovica musí byť sčasti pretvorená americkým výcvikom a dodatočným vybavením. Generál Martin Dempsey, vysokopostavený americký vojenský predstaviteľ, to dnes povedal novinárom, ktorí ho sprevádzali počas cesty do Paríža.

Podľa jeho slov dospeli americké vojenské tímy v Iraku k názoru, že 26 z 50 brigád irackej armády sú schopné byť americkými partnermi. Sú dobre riadené a vybavené. Dempsey tvrdí, že namiesto sektárskeho inštinktu ich vedie národné cítenie, píše agentúra AP.

Vojaci USA v Iraku strávili väčšinu leta zisťovaním silných stránok irackých bezpečnostných síl. V ostatných brigádach irackej armády je podľa generála príliš veľa šiitských príslušníkov, preto nemôžu byť dôveryhodnou súčasťou ozbrojených síl. Iracké územie kontrolované extrémistami z IS sa nachádza v severnom a západnom Iraku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu