Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V USA zatkli muža (30), ktorý podporoval Islamský štát

Mufid Elfgeeh Zobraziť galériu (7)
Mufid Elfgeeh (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Američana žijúceho v New Yorku obvinili z poskytovania materiálnej podpory bojovníkom militantnej skupiny Islamský štát a z plánovania vrážd amerických vojakov. V utorok o tom informovali miestne úrady.

Tridsaťročného Mufida Elfgeeha už dlhšie sledovali agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Podľa nich sa ešte vlani pokúsil pomôcť trom ľuďom vycestovať do Sýrie, z nich dvaja však spolupracovali s FBI. "Elfgeeh plánoval zastreliť členov americkej armády, ktorí sa vrátili z Iraku," uvádza sa v obvinení. Američan si preto zaobstaral dve ručné strelné zbrane s tlmičmi ako aj potrebnú muníciu.

Mufid Elfgeeh
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo ich považuje za globálnu hrozbu a niektoré arabské krajiny pod vedením USA formujú zoskupenie na ich zastavenie. Americký prezident Barack Obama v stredu oznámil rozšírenie leteckých útokov na pozície IS v Iraku a spustenie nových na území Sýrie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu