Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Islamský štát obsadil 16 kurdských dedín blízko hraníc s Tureckom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Bojovníci z extrémistického hnutia Islamský štát (IS) obsadili 16 kurdských dedín na severe Sýrie v rámci rozsiahleho postupu smerom k mestu Ajn al-Arab pri hraniciach s Tureckom. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informovali predstavitelia kurdskej armády.

Milianti z IS podľa nich počas útokov v blízkosti tohto mesta používajú ťažkú vojenskú techniku vrátane tankov.

Šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdal Rahmán spresnil, že dediny západne od mesta Ajn al-Arab boli obsadené počas postupu islamistických militantov, ktorý sa začal v stredu. "Majú veľký počet bojovníkov," povedal Rahmán v telefonickom rozhovore pre Reuters.

Kurdskí bojovníci v Sýrii dnes zároveň apelovali na kurdské strany v regióne vrátane Strany kurdských pracujúcich (PKK), aby poskytli vojenskú pomoc v záujme odraziť postup militantov z IS na severe Sýrie blízko hraníc s Tureckom, informovali kurdské armádne zdroje.

Nad oblasťou kontrolovanou Islamským štátom preleteli bezpilotné lietadlá 

Najmenej jedno bezpilotné prieskumné lietadlo spozorovali nad oblasťami pod kontrolou Islamského štátu (IS) v sýrskej provincii Aleppo, kde radikálna organizácia opustila väčšinu svojich základní. Informovala o tom dnes skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje vojnu v Sýrii.

Početné zdroje v severovýchodnom Aleppe spozorovali najmenej jedno bezpilotné lietadlo nad mestami vrátane al-Báb a Mandžíb. "Predtým ich tam nevideli," povedal šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán do telefónu pre tlačovú agentúru Reuters.

Americký prezident Barack Obama minulý mesiac schválil prieskumné lety v Sýrii. Vyhlásil, že USA bez váhania podniknú nálety na militantov z IS, ktorí ovládajú veľké územia v Sýrii. Možno tak Spojené štáty rozšíria vojenskú operáciu, ktorú už uskutočňujú v susednom Iraku proti IS.

Bezpilotné lietadlá svedkovia videli aj nad mestom Rakka, ktoré je baštou Islamského štátu v Sýrii a nachádza sa 450 kilometrov severovýchodne od metropoly Damask, ako informovali aktivisti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu