Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

NATO posilní obranu na Ukrajine: Vytvorí špeciálne jednotky!

Summit NATO
Summit NATO (Zdroj: SITA)

NEWPORT – Najvyšší predstavitelia členských krajín Severoatlantickej aliancie schválili dnes plán posilnenia obranných opatrení vo východnej Európe v reakcii na intervenciu na Ukrajine, oznámil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Plán prijatý na summite vo Walese zahŕňa vytvorenie jednotiek rýchlej reakcie na ohrozenia, ako aj umiestnenie zásob i materiálno-technického zabezpečenia vo východoeurópskych krajinách, kde ich tieto jednotky budú môcť v prípade krízy rýchlo využiť, uviedla agentúra Reuters.

Iniciatíva má byť uistením pre bývalé krajiny sovietskeho bloku, ktoré vstúpili do NATO, najmä Poľsko a pobaltské štáty Estónsko, Litvu a Lotyšsko. Nové sily rýchlej reakcie by mali mať 3000-5000 vojakov a byť schopné nasadenia do dvoch až troch dní, spresnila agentúra DPA. Lídri NATO sa tiež dohodli, že ďalší summit aliancie sa bude konať v roku 2016 v Poľsku, povedal Rasmussen.

Britský premiér pre špeciálne sily ponúka 3500 vojakov

Britská vláda je pripravená dodať 3500 vojakov pre nové sily rýchleho nasadenia, ktorých vytvorenie v piatok na summite NATO vo Walese schválili prítomní lídri členských krajín. Podľa Camerona sú takéto sily potrebné pre prípadnú rýchlu reakciu na vývoj situácie na Ukrajine, Sýrii či Iraku. Líder Spojeného kráľovstva zdôraznil, že v čase, keď "Rusko nezákonne šliape po Ukrajine, musíme uistiť východoeurópske členské krajiny, že budeme dodržiavať záväzky z článku 5" zakladajúcej zmluvy aliancie. Ako dodal, "na to potrebujeme byť schopní konať rýchlejšie". Podľa Camerona by špeciálne sily mali byť schopné nasadenia "kdekoľvek na svete v rozmedzí od dvoch do piatich dní".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu