Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

NATO rokuje o pomoci Iraku, s Islamským štátom ale bojovať nemieni

Islamský štát
Islamský štát (Zdroj: SITA)

NEWPORT – Summit Severoatlantickej aliancie pokračuje v piatok vo waleskom Newporte rokovaním o možnostiach pomoci Iraku v boji proti militantom z extrémistickej skupiny Islamský štát.

Pomoc by mala zahŕňať najmä koordinačnú činnosť, aliancia ako inštitúcia sa však do žiadnych bojových operácií nezapojí. Jednotlivé členské štáty sú pripravené pomôcť individuálne. Spojené štáty už napríklad odštartovali letecké nálety na severe Iraku proti pozíciám Islamského štátu s cieľom chrániť Američanov a civilné obyvateľstvo. USA na summite aliancie vyzvali svojich partnerov, aby sa pridali ku koalícii bojujúcej proti sunnitským islamistom.

Druhý deň summitu aliancie opäť otvoril odchádzajúci generálny tajomník Anders Fogh Rasmussen, ktorý pripomenul zmenu bezpečnostnej situácie vo svete, na ktorú musí NATO reagovať. Ide nielen o konflikt na Ukrajine či postup Islamského štátu na Blízkom východe, ale aj o viacero konfliktov na juh od Európy. „Na tieto výzvy musíme odpovedať jednotne a silne. NATO musí byť pripravené a schopné brániť všetkých svojich členov a spojencov,“ zdôraznil a v tejto súvislosti zdôraznil potrebu zvýšenia rozpočtov členských štátov na obranu. 

Ako pred odchodom na summit oznámil prezident SR Andrej Kiska, Slovensko plánuje rozpočet na obranu do roku 2020 vo výške 1,6 percenta HDP. "Zaviažeme sa zastaviť pokles výdavkov na obranu do roku 2016. Chceme dosiahnuť cieľ dať 20 percent rozpočtu obrany na modernizáciu ozbrojených síl a čo je najdôležitejšie, do roku 2020 plánujeme dosiahnuť obranný rozpočet 1,6 percenta z HDP," povedal Kiska novinárom. Obranné výdavky Slovenska sa v súčasnosti pohybujú na úrovni približne jedného percenta HDP. Krajiny NATO sa však zaviazali, že budú na armádu vydávať minimálne dve percentá HDP.

Kerry: USA vytvárajú jadro koalície pre boj s militantmi v Iraku

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes vo Walese oznámil, že Spojené štáty sformujú "jadra koalície" pre boj s militantmi Islamského štátu v Iraku. A vyzval spojencov a partnerov, aby ich podporili, zdôrazňujúc, že účasť pozemných síl je vylúčená.

"Potrebujeme na nich zaútočiť tak, aby sme im zabránili obsadiť územie, aby sme podporili iracké bezpečnostné sily a ďalších v regióne, ktorí sú pripravení postaviť sa im, bez toho, aby sme poskytli našich vlastných vojakov," citovala Kerryho agentúra Reuters. "To je podľa mňa hranica pre každého, kto je tu: ani noha na zemi," povedal na stretnutí ministrov zahraničných vecí a obrany desiatich krajín.

 Ministri USA, Británie, Francúzska, Nemecka, Kanady, Austrálie, Turecka, Talianska, Poľska a Dánska sa stretli popri summite NATO vo Walese, aby prerokovali stratégiu boja voči sunnitským militantom, ktorí obsadili veľké časi území v Iraku a Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu