Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší masaker Islamského štátu, masové popravy: Rusi, Briti aj USA hovoria o ich zničení!

Krutosť Islamského štátu nepozná hranice. Zobraziť galériu (6)
Krutosť Islamského štátu nepozná hranice. (Zdroj: SITA)

TIKRÍT - Militantná skupina Islamský štát v júni vykonala masovú popravu niekoľkých stoviek irackých vojakov po tom, ako sa zmocnila jednej z vojenských základní severne od Bagdadu.

Podľa nových zistení, ktoré v stredu zverejnila medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), bojovníci pozabíjali 560 až 770 zajatcov, čo je niekoľkonásobne viac, ako sa pôvodne predpokladalo.

Masakra sa odohrala na základni známej pod americkým označením Speicher, ktorá sa nachádza pri meste Tikrít. Human Rights Watch predtým informovala, že o život prišlo 160 až 190 mužov, počet však zvýšila na základe analýzy nových záberov z družice, videozáznamov zhotovených militantmi a výpovedí svedkov.

Islamský štát
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Samotná skupina Islamský štát, ktorá kontroluje veľké časti Sýrie a Iraku, pritom ešte v júni oznámila, že na základni popravila okolo 1700 príslušníkov armády. Tých iracké úrady po udalosti vyhlásili za nezvestných, čo vyvolalo protesty rodinných príslušníkov priamo v Bagdade.

USA a Británia sa nenechajú zastrašiť militantmi

Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron dnes uviedli, že ich krajiny sa nenechajú zastrašiť teroristami z organizácie Islamský štát, ktorí zavraždili dvoch amerických novinárov.
"Ak si teroristi myslia, že nás ich hrozby oslabia, nemôžu sa viac mýliť. Krajiny ako Británia a Amerika sa nenechajú zastrašiť barbarskými vrahmi... Budeme dôraznejšie brániť naše hodnoty, a to aj preto, že svet väčšej slobody je zásadnou súčasťou toho, ako našich ľudí udržiavame v bezpečí," napísali Cameron a Obama v spoločnom úvodníku, ktorý dnes vyšiel v britských novinách The Times.

Ich vyjadrenia zverejnili pred dnešným začiatkom summitu NATO vo Walese. Oficiálny program dvojdňovej vrcholnej schôdzky je zameraný na krízu na Ukrajine a ukončenie bojovej misie aliancie v Afganistane, avšak vzostup Islamského štátu v Iraku a Sýrii bude dominovať rozhovorom popri summite, uviedla agentúra AP. Obama a Cameron podľa nej zrejme naznačujú, že NATO by malo zohrávať rolu pri boji proti militantom, nespresnili však, aké kroky budú požadovať od aliancie.

Francúzsko: Hollande poukázal na možnosť vojenskej akcie proti Islamskému štátu

Francúzsky prezident Francois Hollande poukázal dnes na možnosť podniknutia vojenskej akcie proti militantnej organizácii Islamský štát. Informovala o tom agentúra Reuters. "Hlava štátu zdôraznila dôležitosť politickej, humanitárnej a, ak je to nevyhnutné, vojenskej reakcie, ktorá je v súlade s medzinárodným právom," uvádza sa vo vyhlásení Hollandovej kancelárie po tom, čo sa stretol s vysokopostavenými vojenskými poradcami.

Islamský štát
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Talianska ministerka obrany Roberta Pinottiová dnes zároveň v parlamente uviedla, že Taliansko by malo byť schopné začať dodávať zbrane kurdským jednotkám bojujúcim proti islamskému štátu na budúci týždeň - po uzavretí konečnej dohody s irackými úradmi, píše Reuters. Taliansko spolu s ďalšími európskymi krajinami vrátane Nemecka a Francúzska súhlasilo s vyslaním dodávok ľahkých zbraní určených pre kurdské sily na boj proti militantom z IS, ktorí obsadili rozsiahle územia na severe Iraku. 

Zbrane vrátane 200 guľometov, 2000 granátov na raketový pohon a 950.000 kusov munície pochádzajú z vlastných nadbytočných vojenských zásob Talianska, ako aj z množstva zbraní sovietskej výroby, skonfiškovaných počas balkánskych vojen v 90. rokoch, píše Reuters.   Pinottiová pred parlamentným výborom v Ríme spresnila, že zásoby v hodnote 1,9 milióna eur by mohli začať dodávať 10. septembra.

Kadyrov Islamskému štátu: Každý, kto hrozí Rusku, bude zničený

Každý, kto hrozí Rusku, bude zničený. Povedal to v stredu podľa agentúry RIA Novosti čečenský prezident Ramzan Kadyrov po tom, čo organizácia Islamský štát zverejnila videozáznam s hrozbou začatia vojny v Čečensku a celom regióne Kaukazu.

Islamský štát
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"So všetkou zodpovednosťou vyhlasujem, že tí, ktorí vyslovili hrozbu voči Rusku alebo spomenuli meno nášho prezidenta Vladimira Putina, budú zničení práve vo chvíli, keď urobili svoje vyhlásenie. Nebudeme čakať, až kým budú za riadiacou pákou lietadla. Pôjdu tam. kde hnijú ich spoločníci teroristi," napísal Kadyrov na svojej stránke na sociálnej sieti Instagram.

Čečenský líder ďalej uviedol, že militanti v Iraku a Sýrii sú cvičení a vyzbrojovaní Spojenými štátmi a Západom s cieľom zničiť silné a bohaté islamské krajiny, píše RIA Novosti. Islamský štát (IS), predtým známy pod pomenovaním Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), bojuje proti sýrskej vláde od roku 2012 a stal sa notoricky známym pre svoju brutalitu. Organizácia tento rok spustila ofenzívu v Iraku obsadením rozsiahlych území na severe krajiny vrátanie niekoľkých dôležitých miest a ropných polí. Koncom júna hnutie vyhlásilo na ním ovládaných územiach islamistický kalifát.

Technologické spoločnosti prijali po videách s vraždami novinárov opatrenia

Technologické spoločnosti načrtli plán na očistenie internetovej siete po tom, ako sa na nej nedávno rozšírilo ohavné video zachytávajúce vraždu amerického novinára Jamesa Foleyho militantmi zo skupiny Islamský štát (IS). Po druhom zázname, na ktorom džihádisti odrezali hlavu ďalšiemu americkému žurnalistovi Stevenovi Sotloffovi, tieto opatrenia uviedli do praxe, informovala dnes agentúra AP.

Islamský štát
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Video s Foleyho zabitím sa v auguste rýchlo šírilo sociálnymi sieťami, čo vyvolalo obavy svetovej verejnosti z toho, že ide o propagandistický ťah islamistických radikálov. Podľa nemenovaného zdroja z oblasti informačných technológií bolo video so Sotloffovou smrťou, ktoré džihádisti zverejnili v utorok, odstránené zo stránky YouTube, aby sa spomalilo jeho ďalšie šírenie.

Na základe prevádzkových podmienok mnohých sociálnych médií je sprístupňovanie materiálov obsahujúcich vyhrážky alebo bezdôvodné násilie dôvodom na pozastavenie ich činnosti. Zatiaľ nie je známe, či dané opatrenia prišli na žiadosť konkrétnej vlády alebo radových užívateľov. Účty na sociálnych stránkach ako YouTube či Twitter boli niekoľko hodín po zverejnení videa zablokované.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu