Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Islamskí fanatici popravili ďalšieho novinára: VIDEO Odrezali mu hlavu ako ostatným!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Islamský štát popravil ďalšieho novinára. Tento raz sa postavil pred kameru Brit David Haines, aby oznámil, že za jeho smrť môže premiér David Cameron.

Ide už o tretí prípad rovnakej popravy zverejnenej na internete. Islamisti sa neštítia pred ničím a svoje obete si nahrajú a s nožom im odrežú hlavu. Na záberoch Haines (†44) varuje Camerona, aby nepomáhal Obamovi v boji proti Islamskému štátu. Nasleduje poprava.

Brit David Haines (†44) sa stal tretím popraveným novinárom
Zobraziť galériu (2)
Brit David Haines (†44) sa stal tretím popraveným novinárom  (Zdroj: Twitter)

Hainesa, 44-ročného otca dvoch dcér zo škótskeho mesta Perth, uniesli vlani v marci v Sýrii počas jeho pôsobenia pre francúzsku neziskovú organizáciu ACTED. K zverejneniu videozáznamu došlo deň po tom, čo Hainesova rodina vyzvala únoscov, aby odpovedali na jej odkazy.

David Cameron to na svojom Twitteri ostro odsúdil. "Vražda Davida Hainesa je čin totálneho zla. Urobíme všetko preto, aby sme chytili vrahov a postavili ich pred súd, nech to trvá akokoľvek dlho," napísal.

 

Najnovší videozáznam s názvom "Odkaz spojencom Ameriky" sa začína slovami britského premiéra Davida Camerona o tom, ako v záujme porážky Islamského štátu Británia spolupracuje s irackou vládou a kurdskými milíciami pešmerga.

"Tento Brit musí zaplatiť cenu za tvoj sľub, Cameron, že vyzbrojíš milície pešmerga proti Islamskému štátu," uviedol vo videu maskovaný muž, ktorý hovoril s britským prízvukom, pričom sa skláňal nad Hainesom. Na zázname je následne zobrazené šťatie hlavy kľačiaceho muža. Na konci videa sa objavuje ďalší rukojemník, identifikovaný ako Alan Henning, ktorého zabitím sa maskovaný militant vyhráža, ak Cameron bude aj naďalej podporovať boj proti Islamskému štátu.

ISIS

Na videozáznam reagoval vyhlásením aj americký prezident Barack Obama, ktorý ostro odsúdil túto "barbarskú vraždu" a sľubil, že bude úzko spolupracovať s inými krajinami na "zničení tejto hrozby pre občanov našich krajín, regiónu a sveta".

"Spojené štáty stoja v žiali a s odhodlaním po boku nášho blízkeho priateľa a spojenca," uvádza sa v Obamovom vyhlásení. Agentúra Reuters predtým uviedla, že zábery sú svojim charakterom zhodné s nafilmovanými popravami dvoch amerických novinárov Stevena Sotloffa a Jamesa Foleyho, ktorých militanti zavraždili v auguste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu