Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Sýrski militanti predložili požiadavky na prepustenie 45 modrých baretov OSN

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SUVA - Sýrski militanti zo skupiny Front an-Nusra oznámili tri požiadavky na prepustenie 45 príslušníkov mierových síl OSN z Fidži pôsobiacich na Golanských výšinách, ktorých zadržiavajú piaty deň. Oznámil to dnes podľa agentúry AP fidžijský vojenský veliteľ.

Podľa brigádneho generála Mosesa Tikoitogu povstalecká skupina napojená na teroristickú sieť al-Káida žiada svoje vyradenie z teroristického zoznamu OSN, dodávky humanitárnej pomoci do častí sýrskeho hlavného mesta Damask a odškodnenie za smrť svojich troch bojovníkov, ktorí mali byť zabití v prestrelke s modrými prilbami. 

Tikoitoga neuviedol, či sa budú príslušné miesta požiadavkami militantov vážne zaoberať. OSN podľa neho vyslala do Sýrie profesionálnych vyjednávačov, čím sa rokovania o prepustení rukojemníkov "posunuli na ďalšiu úroveň". 

Militanti uniesli fidžijských vojakov vo štvrtok ráno v meste Kunajtra na Golanských výšinách, kde sa nachádza jediný hraničný priechod medzi Sýriou a Izraelom a sýrske vládne sily a povstalci tam zvádzajú ťažké boje. Odvtedy ich držia na neznámom mieste. V ten istý deň obkľúčili aj dve filipínske jednotky slúžiace v misii OSN na Golanských výšinách (UNDOF), ktorá monitoruje nárazníkové pásmo medzi Izraelom a Sýriou, ale vojakom sa cez víkend podarilo ujsť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu