Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Američania bombardovali bojovníkov Islamského štátu, civilistom zhodili zásoby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

AMIRLÍ - Spojené štáty uskutočnili v sobotu nálety na bojovníkov Islamského štátu pri obliehanom šiitskom meste Amirlí na severe Iraku a zhodili humanitárnu pomoc civilistom, ktorí sú tam uväznení.

Informoval o tom Pentagon. Americký prezident Barack Obama schválil novú vojenskú akciu, čím rozšíril operácie USA v Iraku. Spravil tak v reakcii na rastúce medzinárodné obavy týkajúce sa ohrozenia prevažne turkménskeho obyvateľstva mesta. Americké lietadlo navyše tamojším obyvateľom zhodilo viac než stovku balíkov s nevyhnutnými potrebami, ďalšiu pomoc pozhadzovali britské, francúzske a austrálske lietadlá. Ide najmä o potraviny, vodu a lieky.

Iracká armáda a kurdské sily sa v sobotu priblížili k militantom z Islamského štátu v rámci novej snahy o zastavenie obliehania Amirlí. Extrémisti mesto obliehajú už viac než dva mesiace. Ozbrojeným obyvateľom sa doteraz darilo odrážať útoky islamistov, ktorí považujú šiitskú turkménsku väčšinu v meste za odpadlíkov. V Amirlí pre boje uviazlo viac než 15 000 ľudí. Americké lietadlá uskutočnili v sobotu tiež nové útoky pri strategicky dôležitej mósulskej priehrade. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu