Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Izrael a Hamas definitívne uzavreli prímerie: V pásme Gazy začali oslavovať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM/RAMALLÁH/KÁHIRA - Izrael a Hamas dnes oznámili, že sa dohodli na časovo neobmedzenom prímerí v pásme Gazy po siedmich týždňoch bojov, pri ktorých zomrelo vyše 2200 ľudí, prevažne Palestínčanov. Prímerie malo nadobudnúť platnosť o 19.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) a v tom čase sa v južnom Izraeli ozvali sirény varujúce pred raketovými útokmi, informovala agentúra Reuters.

Hovorkyňa izraelskej armády uviedla, že preverujú, či do Izraela dopadli nejaké rakety. Egyptské ministerstvo zahraničných vecí v komuniké informovalo, že Izrael súhlasil s otvorením svojich hraníc s pásmom Gazy, aby umožnil dodávky humanitárnej pomoci a materiálu potrebného na rekonštrukciu palestínskej enklávy. Uviedlo tiež, že nepriame rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi k ďalším otázkam budú pokračovať do jedného mesiaca od začatia terajšieho prímeria.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás predtým v televíznom príhovore poďakoval Egyptu za sprostredkovanie trvalého prímeria a oznámil, že pôjde ruka v ruke s dodávkami potravín a liekov a pomocou pri rekonštrukcii zničeného pásma Gazy. Medzinárodné spoločenstvo a OSN vyzval, aby poskytli tieto dodávky čo možno najskôr.

Palestínčania v pásme Gaze oslavovali začiatok stáleho prímeria, ktoré bolo oznámené v mešitách, streľbou do vzduchu a trúbením áut. V mešitách cez amplióny informovali, že Palestínčania vyhrali vojnu s Izraelom.

"Nás ozbrojený odpor uspel v tom, v čom arabské armády neuspeli," uviedol hovorca Hamasu Sami abú Zuhrí. Dodal, že tento obliehaný slabý národ porazil tú najsilnejšiu... armádu na Blízkom východe a zničil odstrašujúcu silu nepriateľa a povesť jeho armády, že nemôže byť nikdy porazená. Vyjednávači v Káhire však uviedli, že stále čakajú na definitívne podpísanie dohody o prímerí, napísala agentúra DPA.

Prímerie v pásme Gazy nadobudlo platnosť, aj keď raketa zabila v Izraeli človeka 

Dohoda o prímerí medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorá má ukončiť ich sedemtýždňový konflikt v pásme Gazy, dnes nadobudla platnosť, hoci iba zopár minút predtým raketa vystrelená palestínskymi militantmi zabila v izraelskom kibuci pri hraniciach neďaleko Gazy jedného človeka.

Palestínski a egyptskí predstavitelia povedali, že dohoda vyzýva na časovo neobmedzené zastavenie nepriateľských akcií, okamžité otvorenie zablokovaných prechodov z pásma Gazy do Izraela a Egypta a postupné rozšírenie pobrežnej zóny v Stredozemnom mori, v ktorej môžu Palestínčania loviť ryby, na 12 míľ.

Vysoký predstaviteľ hnutia palestínskeho odporu Hamas, vládnuceho v Gaze, vyjadril ochotu, aby bezpečnostné sily palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a vlády národnej jednoty, ktorú vytvoril v júni, kontrolovali hraničné priechody.

V druhej etape prímeria, ktorá sa začne o mesiac, budú Izrael a Palestínčania rokovať o výstavbe námorného prístavu v Gaze a prepustení uväznených členov Hamasu z izraelských väzníc, napísala agentúra Reuters.

Izrael a USA reagovali na prímerie zdržanlivo. Hovorca izraelského premiéra Benjamina Netanjahua povedal, že Izrael pristúpil na egyptský návrh na prímerie a zúčastní sa v Káhire na rokovaniach o budúcnosti Gazy iba za podmienky, že sa "úplne skončia teroristické útoky" z Gazy.

USA privítali prímerie s nádejou, že bude "trvácne a udržateľné", a vyzvali obe strany, aby rešpektovali jeho podmienky. "Považujeme to za príležitosť, nie za istotu... Je to dlhá cesta, sme si toho vedomí a ideme do toho s otvorenými očami," povedala dnes novinárom hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová.

Od 8. júla, keď Izrael začal ofenzívu v Gaze s cieľom ukončiť raketové ostreľovanie krajiny militantmi, bolo v pásme zabitých 2139 ľudí, prevažne civilistov - z toho vyše 490 detí. Izrael prišiel o 64 vojakov a piatich civilistov. Podľa Palestínskeho centra pre ľudské práva stratilo v pásme Gazy v dôsledku bojov strechu nad hlavou 540.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu