Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pochybenie NATO v Afganistane, po nálete zahynuli traja policajti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Najmenej traja afganskí policajti zahynuli pri piatkovom nálete zahraničných síl pod vedením NATO vo východnom Afganistane. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľov afganskej provincie Parván a vojenskej aliancie.

Pri operácii zameranej proti bojovníkom Talibanu v údolí Surchí utrpelo zranenia aj päť civilistov. Nálet zasiahol predsunutú stráž miestnej polície a zabil troch policajných príslušníkov. Bezpečnostná misia zahraničných síl v Afganistane (ISAF) oznámila, že prípad vyšetruje.

Na západe uniesli päť humanitárnych pracovníkov

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) sa snaží zariadiť prepustenie piatich svojich pracovníkov, ktorí boli unesení v západoafganskej provincii Herát. Informoval o tom dnes hovorca humanitárnej organizácie Marek Resich. Zamestnanci sa viezli v piatok po ceste, keď ich zadržala miestna ozbrojená skupina.

"MVČK je v súčasnosti v kontakte s rôznymi predstaviteľmi na rôznych úrovniach a snaží sa zariadiť bezpečné prepustenie svojho tímu," uviedol hovorca.

Humanitárni pracovníci viezli ovce do miestnych dedín, keď ich zastavili ozbrojení muži, oznámil policajný hovorca v provincii Herát. Ozbrojenci vzali pracovníkov aj ovce, čo môže naznačovať, že únos bol súčasťou lúpeže, a nie útokom militantov.

Militanti uskutočňujú útoky v Afganistane takmer denne, zvyčajne sa zameriavajú na bezpečnostné sily. Nedávno však útoky začali ohrozovať aj civilných humanitárnych pracovníkov. Ozbrojení muži spustili 24. júla paľbu na dvoch fínskych humanitárnych pracovníkov v meste Herát a oboch ich zabili.

Herát je jednou z najväčších afganských provincií. Na západe má spoločnú hranicu s Iránom a stal sa centrom obchodovania s Iránom a so strednou Áziou, uviedla tlačová agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu