Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Irak žiada OSN o pomoc: Islamistom sa dostal do rúk jadrový materiál!

(Zdroj: timesofisrael.com)

VIEDEŇ - Islamistickí povstalci v Iraku sa podľa údajov irackej vlády dostali k jadrovému materiálu pochádzajúcemu z výskumu univerzity v Mósule na severe krajiny. Vláda v liste zaslanom Organizácii Spojených národov zároveň požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc pri "odstránení nebezpečenstva, že teroristi materiál použijú v Iraku alebo na inom mieste".

Takmer 40 kilogramov zmesi uránu bolo uložených v sklade univerzity v Mósule, napísal veľvyslanec Iraku pri OSN Muhammad Alí al-Hakím generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi v liste s dátumom 8. júla. "Teroristické skupiny sa dostali k jadrovému materiálu na miestach, ktoré už nekontroluje vláda. Tento materiál sa môže použiť na výrobu zbraní hromadného ničenia," varoval.

Americké vládne kruhy však vravia, že ide o neobohatený urán, z ktorého nie je možné vyrobiť zbrane. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni takisto uviedla, že materiál, ktorý majú v rukách povstalci, je "nízkej kvality", a preto nepredstavuje vážnu bezpečnostnú hrozbu. Hovorca MAAE Gill Tudor vo štvrtok povedal, že agentúra je v kontakte s irackou vládou a snaží sa získať ďalšie informácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu