Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obama: Udalosti v Poľsku boli začiatkom konca komunizmu

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Americký prezident Barack Obama označil dnes udalosti v Poľsku spred 25 rokov za začiatok novej éry v celej Európe, informovala tlačová agentúra DPA.

"Bol to začiatok konca komunizmu," povedal šéf Bieleho domu v prejave vo Varšave pri príležitosti 25. výročia prvých slobodných volieb v krajine. Následne sa otvorili hranice medzi Rakúskom a Maďarskom, zjednotilo sa Nemecko.

Nikdy sa nesmie zabudnúť, že túto zmenu začali ľudia v Poľsku, povedal Obama. Dodal, že za ten čas došlo k neobyčajnému pokroku - Európa sa stala bezpečnejšou, bohatšou a integrovanejšou.

Obama varoval Rusko pred akoukoľvek agresiou voči krajinám NATO vo východnej Európe a pripomenul článok päť zmluvy o NATO. Kto napadne jedného zo spojencov, napadne všetkých, konštatoval americký prezident. Ruská anexia Krymu - patriaceho Ukrajine - podľa neho ukázala, že slobodné národy musia držať spolu. Obama zdôraznil, že USA túto anexiu nikdy neuznajú.

Podľa Obamových slov Poľsko, ale ani Litva či Rumunsko nebudú nikdy samy - po ich boku stoja Spojené štáty ako najsilnejšia vojenská moc sveta a NATO ako nezničiteľná aliancia.

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že to nie sú len slová, ale nezlomné záväzky. Sila NATO však nie je hrozbou proti inej krajine. V súvislosti s Ukrajinou americký prezident povedal, že každý národ a každá krajina majú právo určiť si svoju budúcnosť. Podotkol, že "časy impérií a sfér vplyvu sa skončili".

Obama sa zúčastnil na oslavách pri príležitosti prvých čiastočne slobodných volieb v Poľsku, ktoré sa konali 4. júna 1989. Hlasovanie bolo triumfom poľského hnutia za občianske práva a odborového hnutia Solidarita.

Podľa agentúry AP označil Obama 25 rokov poľskej demokracie za maják pre susednú Ukrajinu a varoval Rusko, že slobodný svet je zjednotený voči jeho "temnej taktike" narušovania ukrajinskej zvrchovanosti.

"Naše slobodné národy budú stáť zjednotene, takže ďalšie ruské provokácie budú pre Rusko znamenať len väčšiu izolácie a náklady," povedal Obama v prejave pred vyše 6000 ľuďmi.

Obama položil otázku, "ako môžeme dovoliť temnej taktike 20. storočia, aby definovala toto nové storočie" po tom, ako sa toľko krvi a pokladov investovalo do zjednotenia Európy. Prejav šéfa Bieleho domu sa uskutočnil krátko po jeho oznámení novej americkej pomoci pre ukrajinské ozbrojené sily - vrátane nepriestrelnej ochrannej výstroje a okuliarov na nočné videnie. Ide o prvú takúto dodávku výstroje, ktorá môže priamo pomôcť ukrajinským jednotkám v ich boji proti proruským separatistom, uviedla AP.

Po stretnutí s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom ho Obama označil za "múdru voľbu". Povedal, že na neho urobila dojem Porošenkova znalosť podnikania. Vyjadril presvedčenie, že Porošenko po nástupe do úradu dokáže zvládnuť neľahkú ukrajinskú ekonomiku a politické výzvy.

Po návšteve Poľska pricestoval šéf Bieleho domu do Bruselu na stretnutie s hlavami štátov skupiny G7, ktoré bude zamerané na ukrajinskú krízu.

Pôvodne Obama plánoval účasť na stretnutí G8, na ktorom mal byť aj ruský prezident Vladimir Putin. Avšak USA a ďalší členovia G8 zrušili začiatkom tohto roka Rusku členstvo v reakcii na ruskú vojenskú okupáciu a následné prevzatie ukrajinského Krymu.

Vo večerných hodinách sa Obama zúčastní na pracovnej večeri G7, ďalšie stretnutia budú nasledovať vo štvrtok. Počas dnešného dňa sa stretne aj s belgickým kráľom a premiérom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu