Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obama: Východných spojencov z NATO nenecháme osamote

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Americký prezident Barack Obama v stredu ubezpečil svojich spojencov v strednej a východnej Európe, že Spojené štáty ich "nikdy nenechajú osamote".

Urobil tak v kľúčovom prejave v rámci návštevy Poľska, kde sa zúčastnil na oslavách 25. výročia tamojších prvých slobodných volieb. Pred davom asi 5000 bežných ľudí a ďalších asi tisíc pozvaných hostí zároveň v súvislosti s krízou na Ukrajine označil Rusko za "agresora".

"Poľsko nikdy nezostane osamote. Ale nielen Poľsko," vyhlásil Obama a spomenul aj Rumunsko a pobaltské krajiny Estónsko, Lotyšsko a Litvu. Príbeh Poľska je podľa neho dnes inšpiráciou aj pre Ukrajinu, ktorá sa takisto ako Poliaci pred štvrťstoročím snaží "získať slobodu". "Ukrajinský ľud sa usiluje o rovnakú slobodu, príležitosti a pokrok, aké tu dnes oslavujeme. A zaslúžia si ich," uviedol šéf Bieleho domu.

V súvislosti s ukrajinskou krízou americký prezident hovoril o "ruskej agresii" a "temnej taktike z 20. storočia". "Škrt perom nikdy nemôže legitimizovať krádež susedovho územia. Nebudeme akceptovať ruskú okupáciu Krymu, ani porušovanie ukrajinskej územnej celistvosti," vyhlásil. "Ako nám pripomenula agresia Ruska na Ukrajine, naše slobodné národy nemôžu poľaviť v nasledovaní vízií, ktoré zdieľame - Európy, ktorá je celistvá, slobodná a v mieri," dodal.

Obama ešte predtým novozvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka označil za "múdru voľbu". Urobil tak po tom, ako sa s Porošenkom vo Varšave osobne stretol. Biely dom zároveň v stredu oznámil, že Ukrajine pošle vojenské vybavenie v hodnote piatich miliónov dolárov. Táto pomoc bude zahŕňať ochranné prostriedky a optiku na nočné videnie, čo môže ukrajinskej armáde priamo pomôcť v bojoch so separatistami. Doteraz USA poskytli Ukrajine len pomoc, ktorá sa nedá priamo využiť v boji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu