Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrozné tajomstvo odhalené: Za múrmi domova zomrelo 800 detí, objavili masový hrob!

Toto je miesto, kde doteraz leží 800 detských tiel. Zobraziť galériu (4)
Toto je miesto, kde doteraz leží 800 detských tiel. (Zdroj: Catherine Corless/Tuam Historical Society)

DUBLIN - Vysoké múry starej írskej budovy skrývajú naozaj desivé tajomstvá. V rokoch 1925 až 1961 tisíce žien priviedli na miesto ľudsky nazvanom „Domov“ na svet ich nechcené či nemanželské deti. Mnohé z nešťastných matiek zaplatili za čisté svedomie, opustili Domov v meste Tuam a ďalej žili v odľahlých častiach Írska, často čo najďalej od svojich zavrhnutých potomkov.

Viac ako päť dekád po tom, čo Domov zavreli a zničili, začali sa ľudia konečne zaujímať o to, čo sa stalo s 800 deťmi, ktoré sa v týchto priestoroch kedysi narodili. Zistenia boli katastrofálne: Ich telá boli nahromadené v masívnej žumpe v zadnej časti konštrukcie, kde ležali viac ako pol storočia zabudnuté bez náhrobkov či rakvičiek.

„Kosti tam stále ležia,“ hovorí miestna historička Catherine Corlessová pre známy americký denník Washington Post. Práve ona odkryla masový hrob stoviek detí. Nálezy, ktoré už polícia vyšetruje, poskytujú pohľad do obzvlášť temnej doby pre nevydaté tehotné ženy v Írsku, ktoré spoločenské a náboženské mravy stigmatizovali.

Deti z Domova mali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

V tom čase spáchala žena, ktorá otehotnela mimo manželstva, ten najhorší zločin na svete. Nikoho nezaujímalo ani to, či bolo dôvodom nepriaznivej situácie budúcej matky znásilnenie. Väčšina detí v Domove podľa prvotných informácií zomrela na podvýživu či zanedbávanie. Ďalšie úmrtia súviseli s osýpkami, kŕčmi, tuberkulózou, gastroenteritídou alebo pneumóniou.

„Keď sa pozriete na záznamy, zistíte, že každý týždeň zomreli priemerne dve deti, no ja stále nedokážem pochopiť, ako ich telá mohli ukladať do žumpy. Nemohli si dovoliť detské rakvy?“ pýta sa zdesená historička.

Sama Corlessová bola v detstve svedkom ohavného zaobchádzania s opustenými deťmi z Domova. No o túto problematiku sa začala zaujímať až v čase, keď začala pracovať v miestnom historickom časopise. Dozvedela sa totiž, že pri Domove sa nachádzal iba malý cintorín, čo nekorešpondovalo s tým, čo vedela o počtoch detí ona.

Deti z Domova mali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Hromadný hrob v skutočnosti objavila ešte v roku 1995 skupinka chlapcov, ktorí náhodou natrafili na priestory žumpy. Corlessovej povedali, že majú o malých kostrách nočné mory. Nikto však stále netuší, koľko telíčok presne sa na tom strašnom mieste nachádza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu