Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Skončila sa mediálne utajovaná konferencia skupiny Bilderberg

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: arcticcompass.blogspot.com)

KODAŇ - V kodanskom hoteli Marriott sa skončila v nedeľu jubilejná 60. konferencia skupiny Bilderberg, na ktorej sa schádzajú niektorí z najmocnejších ľudí sveta a ktorá si svojou utajenosťou získala štatút legendy medzi priaznivcami konšpiračných teórií a aktivistov proti kapitalizmu. Píše o tom dánsky denník Copenhagen Post.

Medzi približne 140 pozvanými na stretnutie skupiny Bilderberg boli napríklad výkonný predseda spoločnosti Google Eric Schmidt, generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen spolu s hlavným veliteľom spojeneckých síl v Európe generálom Philipom Breedlovom, šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová, bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger, šéfredaktor časopisu Economist John Micklethwait, britský minister financií George Osborne či španielska kráľovná Sofia.

Stretnutí skupiny Bilderberg, ktoré sa konajú buď v severnej Ameriky alebo v Európe, sa od roku 1954 zúčastňujú prominentní politici, myslitelia a významní podnikatelia. Z konferencie, ktorá sa nesie v neformálnej atmosfére, sa nevyhotovuje žiadna zápisnica, média naň nemajú prístup a verejnosť drží mimo dohľad rozsiahla bezpečnostná operácia.

Podľa Copenhagen Postu bolo v okolí hotela Marriott rozmiestnených okolo 3000 policajtov. Rokovanie sa zaobišlo bez výraznejších protestov.

Internetová stránka skupiny Bilderberg uvádza, že stretnutie je "fórom pre neformálne rozhovory o určujúcich trendoch a významných otázkach, ktorým čelí svet".

Podľa dánskeho denníka do médií preniklo sedem z deviatich hlavných tém, ktorým sa účastníci schôdzky venovali; medzi nimi klimatické zmeny, zahraničná politika USA, vojna v kyberpriestore, vnútorná regulácia súkromia na internete v EÚ, nárast nacionalizmu v Európe, plynová dohoda medzi Ruskom a Čínou, ako aj jadrová diplomacia najmä) s ohľadom na dohodu s Iránom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu