Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Protest polonahých žien v Paríži ocenili turisti hlasným potleskom

Louvre
Louvre (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Parížska polícia dnes nakrátko zadržala šesť žien, ktoré si pred slávnou pyramídou v Louvri odhalili poprsie na protest proti politickým a kultúrnym reštrikciám uplatňovaným voči ženám v islamskom svete. Po kontrole totožnosti polícia ženy prepustila.

Organizátorka protestu Safia Lebdiová uviedla, že demonštrácia súvisela s dnešným Medzinárodným dňom žien (MDŽ). Dodala, že aktérky protestu mávali tuniskými, alžírskymi, egyptskými a iránskymi vlajkami, aby upozornili na nespravodlivosť voči ženám v arabských a moslimských krajinách. V rukách mali aj dúhové vlajky na podporu hnutia za práva homosexuálov.  

Návštevníci Louvru, kam sa vchádza práve cez slávnu pyramídu na nádvorí, na ich akciu reagovali potleskom. Polícia ženy obkľúčila a po kontrole identity prepustila.

Jednou z účastníčok bola aj Amina Sbouiová, bývalá aktivistka feministického hnutia Femen, ktorá vlani strávila dva mesiace v tuniskom väzení za znesvätenie cintorína: dopustila sa ho napísaním slova "FEMEN" na jeho múr.

Ulicami Paríža dnes pri príležitosti MDŽ pochodovali feministky, političky, emigrantky z Iránu i Palestíny a ďalších krajín, pričom odsudzovali násilie a nespravodlivosť na ženách a domáhali sa práv, ktoré im prináležia. Podľa organizátorov sa na pochode ulicami Paríža zúčastnilo niekoľko tisíc žien, podľa polície ich bolo asi 2100.
   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu