Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

MIMORIADNY ONLINE Stav premiéra Roberta Fica je naďalej vážny! Navštívil ho Robert Kaliňák

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA – Dva dni od atentátu na premiéra Roberta Fica sme si stále nevypočuli dobré správy. Podľa posledných oficiálnych informácií je stav predsedu vlády stabilizovaný, no vážny. Generálna prokuratúra, ktorá prípad dozoruje, naň uvalila embargo. Polícia preto detaily prezradiť nechcela. Hovorí sa o tom, či zlyhali premiérovi ochrankári. Na verejnosť zatiaľ presiakli nové zistenia o samotnom atentátnikovi. Všetko podstatné vám opäť prinášame ONLINE.

Robert Kaliňák o premiérovom zdravotnom stave: Vidím progres a hoci je stav vážny, pre ministra je nádejný (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Atentát na premiéra Roberta Fica


  • Robert Fico ráno absolvoval ďalší zákrok
  • Stav premiéra zostáva naďalej vážny
  • Na prípad je uvalené informačné embargo 
  • Stretnutie lídrov politických strán v paláci má byť v utorok 
  • O atentátnika sa pred rokom 1980 zaujímala ŠtB

ONLINE

16:22 Holandský kráľ Viliam-Alexander sa dnes popoludní telefonicky spojil s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. V súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica v telefonáte vyjadril spoluúčasť, podporu a solidaritu so slovenskou spoločnosťou. Predsedovi vlády zaželal čo najskoršie zotavenie a Slovensku upokojenie situácie.

15:58 Ústav pamäti národa informoval, že na základe žiadosti Policajného zboru SR nebude poskytovať informácie, ktoré má k dispozícii o osobe, ktorá zaútočila na predsedu vlády. Dôvodom sú prebiehajúce procesné úkony. Uvedené sa týka aj dočasného nesprístupňovania zväzku, ktorý na danú osobu založila bývalá Štátna bezpečnosť (ŠtB).

15:47 Českí policajti sa budú ďalej zaoberať dvoma z internetových príspevkov schvaľujúcich stredajší útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Vyhodnotili ich ako trestnoprávne relevantné. Dnes to uviedli na sieti X. Upozornili, že nie každé vyjadrenie napĺňa skutkovú podstatu trestného činu, pri každom komentári overujú predovšetkým kontext. Za schvaľovanie trestného činu môžu súdy páchateľovi uložiť až ročné väzenie.

15:10 Prokurátor navrhuje pre atentátnika väzbu. O návrhu bude v sobotu (18. 5.) rozhodovať Špecializovaný trestný súd. "Prokurátor žiada pre obvineného väzbu z dôvodu možného úteku, ako aj z dôvodu pokračovania v trestnej činnosti, teda útekovú a preventívnu väzbu," priblížila hovorkyňa. Sudca pre prípravné konanie určil termín výsluchu na sobotu doobeda. "O rozhodnutí sudcu budeme informovať," uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Návrh prokurátora Generálnej prokuratúry SR na vzatie obvineného Juraja C. do väzby prevzal ŠTS v piatok o 13.39 h. Muž je obvinený z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu.

14:24 Predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda parlamentu Michal Šimečka podal trestné oznámenie v súvislosti s vyhrážkami smrťou, ktoré prišli jemu, jeho dcére i partnerke. Počas piatka bol vypovedať na Národnej kriminálnej agentúre.

MIMORIADNY ONLINE Stav premiéra
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

13:30 V poobedných hodinách navštívil premiéra Robert Kaliňák, ktorý informoval o tom, že Robert Fico ráno podstúpil ďalší zákrok.

Premiér Robert Fico absolvoval chirurgický zákrok: Podľa riaditeľky nemocnice je pri vedomí (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

12:50 Generálny prokurátor Maroš Žilinka vyzval v súvislosti s informovaním a komentovaním okolností atentátu na premiéra Roberta Fica na profesionálnu zdržanlivosť. "V záujme nezvyšovania napätia a polarizácie spoločnosti musí byť verejnosť informovaná výlučne vecne a o faktoch poskytnutých kompetentnými zodpovednými orgánmi," zdôraznil šéf prokuratúry. Chápe prácu médií a snahu o maximálne informovanie verejnosti, vyzýva však zároveň na rešpektovanie toho, že prípravné trestné konanie je konanie neverejné. "Odmietam preto snahy o tzv. vyšetrovanie v priamom prenose," upozornil.
      

12:01 Predseda vlády SR Robert Fico naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Informoval o tom Úrad vlády SR. Ďalšie informácie týkajúce sa zdravotného stavu predsedu vlády SR Roberta Fica budú verejnosti poskytnuté v momente, ako to situácia umožní.

9:43 Predseda slovenskej vlády Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Nebude sa rozhodovať iba o poslancoch Európskeho parlamentu, tieto eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru. Vyhlásil to v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý dodal, že za Fica, ktorý je medzi životom a smrťou, sa modlia.

9:31 Svedkovia útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho rodina potrebujú od ľudí podporu a pochopenie. Sú najviac zasiahnutí stredajším (15. 5.) incidentom. Upozornil na to riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro. "Mali možnosť prežívať vlastné ohrozenie života, ale aj vlastné ohrozenie budúcnosti či presvedčení o tom, ako bude vyzerať niečo, na čo sa spolu tešili a podobne. Mohlo to tak zatriasť ich životom, že si uvedomujú, že oni sami mohli byť obeťami, že stačil iba kúsok a mohli stratiť život," skonštatoval.

Poukázal na to, že istá časť spoločnosti sa vysmieva z reakcií osôb na mieste incidentu. Upozornil na to, že svedkovia od ľudí potrebujú podporu, pochopenie, konkrétnu pomoc a uistenie, že na nich myslíme a že im chceme na blízku. "Zažili si, naozaj, niečo, čo sa ťažko formuluje, čo otriasa základmi života," dodal.

9:00 Predsedovia politických strán sú do Prezidentksého paláca pozvaní na utorok. Informoval o tom zvolený prezident Peter Pellegrini, podľa ktorého bude stretnutie náročné. S prezidentkou Zuzanou Čaputovou  by chcel pripraviť dokument o hodnotách a odmietnutí agresie či násilia.

8:50 O atentátnika, ktorý v stredu strieľal na predsedu vlády Roberta Fica, sa pred rokom 1989 zaujímala ŠtB. Podľa portálu Aktuality dnes už 71-ročný muž za bývalého režimu otvorene vystupoval proti komunistom a burcoval proti nim aj iných ľudí.

MIMORIADNY ONLINE Stav premiéra
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

8:45 Policajti prišli v piatok skoro ráno do bytovky v Leviciach, kde býval Juraj Cintula s manželkou. Podľa TV Markíza vyšetrovatelia vykonávali domovú prehliadku a kriminalistickí technici zaisťovali stopy.

8:36 V pondelok by malo podľa RTVS v Rooseveltovej nemocnici zasadnúť lekárske konzílium, ktoré vyhodnotí zdravotný stav premiéra. Zaoberať sa bude aj jeho prípadným prevozom.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

8:21 Španielsky kráľ Filip VI. sa voštvrtok večer telefonicky spojil s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. V telefonáte vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica, ktorému zaželal skoré uzdravenie. Zároveň vyjadril želanie, aby sa situácia na Slovensku čo najskôr upokojila.

8:05 Zvolený prezident Peter Pellegrini na TA3 uviedol, že premiér si z incidentu pamätá všetko a od začiatku bol pri vedomí. „Až potom, keď išiel na operačnú sálu, tak bol uspaný,“ ozrejmil.

Viac o téme: AtentátRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu