Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Metanolový gang pred súdom, kto je kto: Zo smrti 38 ľudí vinia aj Slováka!

Obžalovaný Slovák Rudolf Fian
Obžalovaný Slovák Rudolf Fian (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Tridsaťosem mŕtvych a 79 otrávených. To je smutná bilancia obetí jedovatého metanolu, pre ktorý pred takmer dvoma rokmi vo veľkom sťahovali z pultov nebezpečný český alkohol aj Slováci. V Zlíne sa dnes koná hlavné pojednávanie s desiatimi z obžalovaných, medzi ktorými je aj Slovák Rudolf Fian, ktorý v metanolovom gangu zohral jednu z kľúčových rol.

Krajský súd v Zlíne začal dnes ráno pojednávať hlavnú, takzvanú zlínsku vetvu metanolovej kauzy. Prokurátor obžaloval 31 ľudí, hlavné pojednávanie sa však týka len desiatich z nich. Na súdnom pojednávaní sú dnes prítomní všetci. V zlínskej vetve má súd zatiaľ nariadených 42 dní hlavného pojednávania.

Rudolf Fian - Slovák žijúci v Karvinej mal byť údajne hlavným miešačom otráveného alkoholu ako aj boss celého gangu. Fian mal v sklade v Opave v spolupráci s Tomášom Křepelom, majiteľom firmy na výrobu autokozmetiky Carlogic, namiešať 10 tisíc litrov zmesi tvorenej z polovice metanolom a z druhej etanolom. Túto jedovatú zmes potom odovzdali Jiřímu Vaculovi, o ktorom vedeli, že pracuje s alkoholickými nápojmi. Slovák sa vraj k činu znížil kvôli finančnej tiesni a chcel rýchlo zarobiť.

Metanolový gang pred súdom,
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: ČTK)

Tomáš Křepela - Majiteľ firmy na výrobu autokozmetiky Carlogic z Řitky v Prahe, kde sa vyrábala zmes do ostrekovačov - Cinol. Fianovi zabezpečil metylakohol a v sklade v Opave mu ho pomohol namiešať. Podľa štátneho zástupcu Romana Kafku mohla táto zmes zabiť až 158.000 ľudí.

Jiří Vacula - Pred prepuknutím metanolovej kauze pracoval ako robotník, no s alkoholom kšeftoval dlhé roky. V auguste a decembri 2012 od Křepelu a Fiana odobral 10 tisíc litrov jedovatej zmesi a distribuoval ju ďalej po republike. Podľa medializovaných informácií z nej mal sám namiešať 5700 litrov rumu a vodky.

Všetkým trom mužom hrozí za úmyselné všeobecné ohrozenie 12 až 20 rokov aj výnimočný trest vrátane doživotia. Do Zlína ich priviezli z väzobnej väznice.

Ďalší obžalovaní - podnikatelia a robotník

Pred súdom v Zlíne stál aj podnikateľ Martin Jirout z Hornej Olešnice v Trutnove, ktorý patril k najväčším odberateľom otráveného alkoholu a ktorému za všeobecné ohrozenie tiež hrozí 12 až 20 rokov alebo výnimočný trest vrátane doživotia. Ďalší traja ľudia obvinení zo všeobecného ohrozenia sú medzi siedmimi, o ktorých rozhodne vrchný súd. Zvyšných šesť v Zlíne súdených distribútorov čelí obžalobe z úmyselného ohrozovania zdravia chybnými potravinami.

Trom Zlíňanom, podnikateľom Alexanderovi Jordánovi, Martinovi Cekotovi a robotníkovi Alešovi Svobodovi, aj konateľovi firmy Vapa Drink Viktorovi Koláčkovi z Týna nad Bečvou a podnikateľovi z Bystřice pod Hostýnem Liborovi Vanderkovi hrozí päť až 12 rokov väzenia. Robertovi Sedlaříkovi z Fryštáku, konateľovi firmy Verdana, distribútora Likérky Drak, môže súd odsúdiť až na osem rokov. Sedlařík už nedávno dostal právoplatne päť rokov za daňový únik pri obchodoch s liehom.

Metanolová aféra začala 3. septembra 2012 a vyžiadala si päť desiatok obetí. Obžaloba postihuje len obdobie do konca roka 2012. Hlavným aktérom tak kladie za vinu 38 mŕtvych a ďalších 79 intoxikovaných vrátane ľudí s trvalo poškodeným zdravím. Prípady poškodených od januára minulého roka sú vyšetrované mimo hlavnú vetvu kauzy. Polícia celkom obvinila vyše 70 ľudí, niektorých už súdy stihli potrestať, a to aj uložením nepodmienečných trestov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu