Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Budúci britský kardinál kritizuje vládu: Úsporné opatrenia sú hanbou!

Vincent Nichols
Vincent Nichols (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Westminsterský arcibiskup Vincent Nichols, ktorý je hlavou rímskokatolíckej cirkvi v Anglicku a Walese, kritizoval britskú vládu za škrty vo výdavkoch a obvinil ju, že ľudí vystavuje riziku hladu a núdze.

Nichols, ktorý bude vo februári pápežom Františkom uvedený do úradu kardinála, pre denník Daily Telegraph uviedol, že systém rozdeľovania sociálnych dávok v Británii je čoraz represívnejší. Dodal, že v tejto situácii sú potravinové banky životne dôležitou ustanovizňou. "Pre takú prosperujúcu krajinu je to, úprimne povedané, hanba," upozornil však Nichols.

Britská konzervatívna vláda znížila o miliardy verejné výdavky v snahe obmedziť obrovský deficit krajiny. Kritici však upozorňujú, že zníženie výdavkov určených na nezamestnanosť, bývanie a invalidné dôchodky sa neprimerane dotklo chudobných.

Nichols uviedol, že ľudia pochopili, že je potrebné "utiahnuť si opasky" a znížiť verejné výdavky. Dodal však, že základná záchranná sieť, ktorá má zaručiť, že ľudia nebudú ponechaní o hlade alebo v núdzi, je roztrhaná." "Už neexistuje a to je reálna, reálna dramatická kríza," upozornil.

Vládne úsporné opatrenia kritizoval nedávno aj arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Vláda na Nicholsovu kritiku reagovala vyhlásením, že prijímané reformy zmenia životy najchudobnejších rodín k lepšiemu. "Nie je správne hovoriť o zlikvidovaní záchrannej siete, keď ročne miliónom ľudí v produktívnom veku, ktorí majú nízke príjmy alebo sú nezamestnaní, rozdelíme 94 miliárd libier, aby mohli uspokojovať svoje základné potreby," uviedol hovorca britského úradu sociálneho zabezpečenia.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu