Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Nová teória o smrti veľvyslanca v Prahe: Toto malo spôsobiť výbuch trezoru v jeho dome!

Džamál Muhammad Džamál utrpel zranenie hrudníka, brucha a hlavy, ktoré boli nezlučiteľné so životom.
Džamál Muhammad Džamál utrpel zranenie hrudníka, brucha a hlavy, ktoré boli nezlučiteľné so životom. (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Explóziu trezoru, ktorá si v stredu vyžiadala život palestínskeho veľvyslanca v Česku Džamála Muhammada Džamála, spôsobila podľa polície neodborná manipulácia s bezpečnostnou schránkou. Nemenovaný palestínsky predstaviteľ, ktorého cituje agentúra Nová Čína, ale nevylučuje úmyselný výbuch, ktorý mal diplomata zabiť. Tiež sa špekuluje, že trhavinou mohol byť semtex.

Spomínaný predstaviteľ bez ďalších podrobností povedal, že palestínske úrady nevylučujú, že Džamál sa stal obeťou "atentátu". Palestínsky minister zahraničia Rijád Málikí pritom v stredu podľa AP vyhlásil, že explodoval trezor, ktorý najmenej dve desiatky rokov nikto neotvoril.

Otázkou naďalej zostáva, prečo boli v objekte ambasády výbušniny. Policajný prezident Martin Červíček novinárom povedal, že v komplexe veľvyslanectva nemali čo robiť.

Spravodajský a komentátorský portál thecommentator.com uviedol, že v Prahe medzi novinármi koluje o pôvode výbušniny "zaujímavá teória", ktorá sa síce môže nakoniec ukázať ako nepravdivá, má ale presvedčivý základ. Údajne by mohlo ísť o semtex, čo je plastická trhavina vyvinutá v 50. rokoch v Československu.

Ako thecommentator.com upozornil, semtex v období studenej vojny získali arabské teroristické skupiny a režimy podporujúce Palestínčanov, napríklad Líbya.

"Ak to semtex bol, určite išlo o veľmi staré zásoby. Česká republika je teraz jednou z najviac proizraelských krajín v Európe," napísal thecommentator.com. Dodal, že semtex bol v minulosti veľmi obľúbený pre svoj ​​ničivý účinok a preto, že bol prakticky nezistiteľný. Až zmluvy na konci studenej vojny priniesli záväzok pridávať počas výroby detekčné prvky, vďaka ktorým je možné trhavinu v rámci bezpečnostných kontrol ľahko odhaliť.

Veľvyslanec sa funkcie oficiálne ujal 11. októbra minulého roka, kedy odovzdal poverovacie listiny prezidentovi Českej republiky Milošovi Zemanovi. V byte bola v čase výbuchu celá diplomatova rodina, potvrdil Rádiožurnálu Nabil el Fahel z tlačového oddelenia palestínskeho veľvyslanectva. Príčina výbuchu sa stále vyšetruje.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu