Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci na Antarktíde získali dôkazy o existencii diamantových ložísk!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Austrálski vedci sú presvedčení, že získali presvedčivé dôkazy o existencii diamantových ložísk v Antarktíde. Pod vrstvami snehu a ľadu sa im totiž podarilo objaviť významnú diamantonosnú horninu kimberlit.

Vyplýva to zo štúdie publikovanej v odbornom časopise Nature Communications, o ktorej informovala stanica BBC. Vôbec prvé dôkazy o prítomnosti kimberlitu vedci získali z troch vzoriek odobratých zo svahov vrchu Mount Meredith v Horách princa Charlesa vo východnej časti Antarktídy.

Nález tejto vyvretej horniny bol vo viacerých oblastiach sveta, vrátane južnej Afriky, Sibíri a Austrálie, dôležitým indikátorom prítomnosti diamantových ložísk.

"Skutočnosť, že (vedci) oznamujú kimberlity I. skupiny je dôležitá, pretože v tomto druhu kimberlitových erupcií je vyššia pravdepodobnosť nálezu diamantov," komentoval závery štúdie geológ Teal Riley z British Antarctic Survey (BAS). Len približne desať percent takýchto ložísk sa však oplatí ekonomicky zhodnotiť a začať ich využívať, upozornil Riley.

Akákoľvek komerčná ťažba minerálov na území Antarktídy je v súčasnosti aj tak zakázaná na základe medzinárodného dohovoru z roku 1991, a to z dôvodov ochrany životného prostredia. Aktuálne znenie dohovoru však platí bezo zmien len do roku 2041 a potom môže dôjsť k jeho úprave.

"Nevieme, aké budú po roku 2041 názory signatárov dohovoru, ani aké budú existovať technológie, ktoré by mohli ekonomicky zefektívniť dobývanie minerálov v Antarktíde," konštatoval v tejto súvislosti Kevin Hughes z medzinárodného Vedeckého výboru pre antarktický výskum (SCAR). Okrem toho pripomenul skutočnosť, že pre väčšinu štátov sveta protokol aj tak nie je záväzný, keďže ho nepodpísali alebo neratifikovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu