Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nová rekordná teplota na Zemi je mínus 93 stupňov: Vedci to tri roky tajili!

Najchladnejšie miesto sveta má nový teplotný rekord
Najchladnejšie miesto sveta má nový teplotný rekord (Zdroj: SITA)

SAN FRANCISCO - Najchladnejšie miesto sveta má nový teplotný rekord. Vedci namerali v oblasti večného ľadu Antarktídy teplotu mínus 93 stupňov Celzia, čo je rozdiel takmer štyroch stupňov oproti predchádzajúcemu rekordu.

Výsledky skúmania teplôt na rôznych miestach Antarktídy zverejnili vedci v pondelok na zasadnutí Americkej geofyzikálnej únie v San Franciscu.

Najchladnejšie miesto na zemskom povrchu sa novo nachádza na hrebeni Východoantarktickej plošiny. V tejto lokalite vedci objavili praskliny vnútri ľadového povrchu, v ktorých zostáva po nejakú dobu nehybný vzduch. Satelitné meranie vo vnútri jednej z týchto vzduchových prasklín v auguste 2010 odhalilo novú teplotu mínus 93 stupňov. Tento údaj vedci prvýkrát zverejnili až teraz.

Doteraz najchladnejšie miesto sa nachádza obďaleč. Ruská výskumná stanica Vostok vo východnej časti Antarktídy namerala v roku 1983 teplotu mínus 89,2 stupňa.

"Mali sme podozrenie, že tento antarktický hrebeň bude zrejme extrémne chladný, chladnejší než Vostok, pretože je vyššie na kopci, " povedal jeden z výskumníkov Ted Scambos.

Vrstva extrémne chladného vzduchu tu podľa neho vzniká tak, že Zem za jasných antarktických nocí vyžaruje nazhromaždené teplo do vesmíru a v prasklinách sa usadzuje ľadový vzduch vznikajúci nad snežným povrchom. Keď vydrží zachytený vzduch dlhšiu dobu bez pohybu, dosahuje extrémne nízke teploty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu