Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lajčák: Lavrov opísal situáciu na Ukrajine z pohľadu Ruska, EÚ postoj nemení

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

BRUSEL/BRATISLAVA - Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes v Bruseli uviedol, že musí byť rešpektovaná suverenita Ukrajiny a tento štát musí mať možnosť slobodne si zvoliť cestu, po ktorej chce kráčať. V tomto sa jeho názory zhodujú s diplomatmi, rozdiely však stále existujú v náhľade EÚ a Ruska na politiku Východného partnerstva. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Lajčák spresnil, že prítomnosť Lavrova na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti bola v znamení každoročného tradičného stretnutia ruského ministra s jeho kolegami z EÚ. K schôdzke došlo za situácie, keď viacerí lídri EÚ obvinili Rusko, že vyvíjalo tlak na Ukrajinu, aby na summite vo Vilniuse nepodpísalo asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode s úniou.

Na dnešnom rokovaní boli podľa Lajčáka ocenené pozitívne aspekty bilaterálnej agendy, napríklad ochota Ruska rokovať o novej posilnenej partnerskej dohode, spolupráca pri dohode s Iránom či konštruktívna úloha, ktorú Moskva hrá pri riešení sýrskej krízy.

"Tam, kde sa nezhodujeme, je napríklad Východné partnerstvo. Viacerí ministri vyjadrili stanovisko, že zaťahovanie Ruska do prijímania rozhodnutí Arménska či Ukrajiny bolo také, že im znemožnilo zaujať slobodné rozhodnutie," poznamenal Lajčák.

Šéf slovenskej diplomacie upozornil, že Lavrov ministrom situáciu opísal ináč, keď zdôraznil, že Ukrajina je členom Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), z čoho vyplývajú isté aranžmány, a Rusko si potrebuje vyhodnotiť, aký bude dosah dohôd medzi EÚ a krajinami Východného partnerstva na vzťahy, ktoré tieto krajiny majú s Moskvou. Lavrov v tomto kontexte zdôrazňoval potrebu trojstranných rokovaní na expertnej úrovni, ktoré by mali vyhodnotiť, čo bude znamenať podpis dohôd o voľnom obchode pre obchodné vzťahy medzi Ruskom a krajinami zbližujúcimi sa s EÚ.

"Vyjadril obavy Ruska, že tieto dohody sú tajné až do momentu ich parafovania, a že po parafovaní sa ich text už nedá zmeniť. Odmietol ruský nátlak či sankcie a povedal, že skôr EÚ stavia tieto štáty pred dilemu buď-alebo," zhodnotil Lajčák vystúpenie Lavrova. Dodal, že EÚ aj napriek tomu zotrváva na svojich pozíciách.

Ruský minister zahraničných vecí bol vo svojom vystúpení veľmi kritický voči obvineniam na adresu Ruska i voči pozícii EÚ ohľadom situácie na Ukrajine a obvinil Brusel, že chce presadiť svoj model na štáty východnej Európy.

Diplomati EÚ a Lavrov sa nakoniec zhodli v názore, že situácia v Kyjeve by nemala mať vplyv na vzťahy medzi EÚ a Ruskom. Prítomnosť ministra Lavrova na dnešnom zasadnutí Rady ministrov v Bruseli bola naplánovaná ešte pred vypuknutím krízy na Ukrajine, v rámci príprav summitu EÚ-Rusko, ktorý by sa mal konať koncom januára v Bruseli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu