Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sever Číny zahalil smog, zavreli školy aj cesty

Sever Číny zahalil smog, zavreli školy aj cesty Zobraziť galériu (2)
Sever Číny zahalil smog, zavreli školy aj cesty (Zdroj: SITA)

PEKING - Hustý smog zahalil v pondelok časť severnej Číny a spôsobil problémy v cestnej aj leteckej doprave. Viditeľnosť sa miestami znížila len na desať metrov. Najhoršia situácia je v meste Charbin pri ruských hraniciach.

Hustota mikročastíc vo vzduchu je skoro 40-krát vyššia než hranica, ktorú stanovila Medzinárodná zdravotnícka organizácia. V meste s jedenásť miliónmi obyvateľmi zrušili vyučovanie, zastavili autobusovú premávku a uzavreli diaľnice. Z tamojšieho medzinárodného letiska zrušili najmenej 40 letov.

Sever Číny zahalil smog,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Polícia uviedla, že šoférov, ktorí prejdú na červenú, nebude pokutovať, no vyzvala ich, aby jazdili len v nevyhnutných prípadoch. Situácia sa zhoršila potom, čo v meste aktivovali ústredné kúrenie. Zamorenie smogom je v Číne vážny environmentálny problém vyvolávajúci ostrú kritiku a vláda už sľúbila, že prijme opatrenia na zlepšenie situácie, pričom na zodpovednosť bude brať miestnych predstaviteľov. Znečistenie vzduchu prispieva podľa štatistík k predčasnému úmrtiu 1,2 milióna ľudí ročne.

Manažér džezovej speváčky Patti Austinovej informoval, že hudobníčka musela v piatok zrušiť svoj koncert v Pekingu, keďže znečistené ovzdušie jej spôsobilo astmatický záchvat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu