Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vietnam sa pripravuje na úder tajfúnu

Tajfún sa cez víkend prehnal cez Filipíny
Tajfún sa cez víkend prehnal cez Filipíny (Zdroj: SITA)

HANOJ - Vietnamské štátne médiá v pondelok informovali o evakuácii obyvateľov z oblastí ohrozovaných tajfúnom Nari, ktorý sa cez víkend prehnal cez Filipíny a v nasledujúcich hodinách by sa mal zasiahnuť vietnamskú pevninu.

Podľa vyjadrenia šéfa národného meteorologického strediska Buia Minha Tanga sa očakáva "veľmi silný" vietor, zatiaľ čo dažďové zrážky by mohli v priebehu najbližších dní dosiahnuť až 500 milimetrov. Denník Tuoi Tre uvádza, že v centrálnych provinciách Thua Thien Hue a Da Nang presúvajú do bezpečia okolo 66-tisíc ľudí žijúcich pri pobreží Juhočínskeho mora. Úrady tiež varujú pred plavbou po mori a pripravujú zásoby potravín pre prípad, že by tajfún vyvolal dlhotrvajúce povodne.

Tropické búrky zasahujú Vietnam zhruba osem- až desaťkrát do roka, pričom často po sebe zanechávajú mŕtvych a rozsiahle materiálne škody. V septembri vyčíňal na území komunistickej krajiny tajfún Wutip, ktorý strhol strechy z takmer 200-tisíc domov a vyžiadal si aj životy niekoľkých ľudí. Búrka Nari si cez víkend na Filipínach vyžiadala 13 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu