Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kliatba ľadového muža: Týchto sedem ľudí, ktorí našli telo pravekého lovca, záhadne zomrelo!

Ötzi, ľadový muž z praveku, objavený v Alpách. Zobraziť galériu (6)
Ötzi, ľadový muž z praveku, objavený v Alpách. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Nešťastná zhoda náhod, alebo podobná kliatba, aké kolujú okolo dávnych egyptských faraónov? Sedem ľudí, ktorí sa zaoberali výskumom ľadového muža Ötziho, je už po smrti.

Ötziho objavila skupina vedcov v Alpách na rakúsko-talianskom pohraničí v roku 1991. Išlo o pozoruhodne zachovalé telo muža zhruba vo veku 45 rokov, ktorý v oblasti žil v dobe medenej, zhruba 3.300 rokov pred Kristom. Z pozostatkov zistili, že Ötzi zahynul po zasiahnutí šípom. Jeho telo mumifikovali nánosy ľadu a snehu, po objavení jeho telo podrobne preskúmali a dnes odpočíva v archeologickom múzeu v talianskom Bolzane. Sedmička vedcov a alpinistov, ktorí ľadového muža objavili a skúmali však postupne zomierala. Ide iba o náhodu, alebo kliatbu?

Reiner Henn (†64)

Rainer Henn, objaviteľ Otziho.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: int)

Patológ z univerzity v Inssbrucku sa podieľal priamo na objavení Ötziho. Dokonca ho údajne holými rukami vložil do igelitového vreca. Už v roku 1992 zahynul pri automobilovej nehode, keď sa ponáhľal na konferenciu, kde mal prednášať práve o Ötzim.

Kurt Fritz (†52)

Kurt Fritz a Rainer
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: int)

Na fotografií je vľavo. Fritz bol horský vodca, ktorý mal doviesť Henna ku mŕtvole v ľade. Zahynul pod lavínou v roku 1993.

Rainer Hölz (†47) Na fotografií je vpravo, vedľa Kurta Fritza. FIlmár zo spoločnosti ORF, ktorý nakrútil dokument o objavení Ötziho. Zomrel v roku 2004 na nádor na mozgu.

Helmut Simon (†69)

Helmut Simon. Jeden z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: int)

Simon spolu so svojou manželkou fyzicky objavil telo Ötziho v ľade. V septembri roku 2004 sa vybral na horskú túru, z ktorej sa nevrátil. Po ôsmich dňoch ho našli v potoku, zrejme sa zrútil zo sto metrov vysokého brala. Okolnosti nasvedčovali tomu, že Simon kráčal mimo označených chodníkov.

Konrad Spindler (†66)

Konrad Spindler, jeden z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: int)

Bol vedúcim vedeckej skupiny, ktorá objavené telo skúmala v rakúskom Innsbrusku. Konrad Spindler zomrel v roku 2005, údajne podľahol skleróze multiplex.

Tom Loy (†63)

Thomas Loy, objaviteľ Otziho.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: int)

Thomas Loy bol archeológ, ktorému sa podarilo objaviť ľudskú krv na Ötziho zbraniach a šatoch. Loy trpel dedičnou chorobou, ktorá spôsobovala výskyt krvných zrazenín v jeho tele. Podľa rakúskych médií mu chorobu zistili práve v čase, keď začal pracovať na Ötzim. Zomrel v roku 2005.

Dieter Warnecke (†45)

Bol vodcom záchranárskej skupiny, ktorá hľadala telo Helmuta Simona. Zomrel na infarkt, údajne iba niekoľko hodín po Simonovom pohrebe, v roku 2004.

Samozrejme, úmrtie siedmich vedcov môže byť čistá náhoda, ktorá sa nijako nevymyká štatistike. Jednoduchým porovnaním štatistík už vedci stihli vyvrátiť aj existenciu Tutanchamónovej kliatby. Dôležité by bolo porovnať clekový počet ľudí, ktorí prišli do styku s Ötzim a zistiť, aký podiel majú úmrtia na celkovom počte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu