Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Premiér Cameron schvaľuje útok na Sýriu, Putin tvrdí, že na to USA nemá právo

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN/MOSKVA - Britský premiér David Cameron dnes vyjadril presvedčenie, že sýrska vláda použije znova chemické zbrane na svojich ľudí, ak Spojené štáty ustúpia od zamýšľanej vojenskej akcie proti nej.

Na otázku opozičnej labouristickej poslankyne v parlamente, či by podporil skôr prímerie v Sýrii než "bombový útok", Cameron odpovedal, že prezident USA Barack Obama jasne varoval sýrskeho prezidenta Bašára Asada pred použitím chemických zbraní a koná správne, keď drží slovo.

"Požiadal by som ju, aby sa na chvíľu presunula do topánok prezidenta USA," odpovedal na pravidelnom zasadnutí parlamentu, na ktorom každý týždeň odpovedá na otázky.

"Stanovil veľmi jasnú červenú hranicu, že ak dôjde k rozsiahlemu použitiu chemických zbraní, niečo sa stane. Pýtať od prezidenta USA, ktorý stanovil červenú hranicu a vyslovil takéto varovanie, aby od neho odstúpil, by podľa mňa bol veľmi nebezpečný návrh, pretože by ste v reakcii videli viac útokov režimu chemickými zbraňami," citovala ho agentúra Reuters.

Cameron zopakoval, že Británia sa nezúčastní na žiadnej vojenskej akcii proti Sýrii po tom, ako to minulý týždeň zamietol parlament. Svet sa však aj tak musí prísne postaviť k Asadovmu "odpudivému" použitiu chemických zbraní, dodal.

Putin útok USA na Sýriu neschvaľuje 

Americký Kongres nemá právo schváliť použitie sily proti Sýrii bez predchádzajúceho rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN a ak to urobí, pôjde o "akt agresie". Povedal to dnes ruský prezident Vladimir Putin.

Putin tiež obvinil amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, že klamal Kongresu o úlohe militantnej skupiny al-Káidy v sýrskom konflikte, keď žiadal kongresmanov o schválenie vojenskej operácie v Sýrii.

Putin sa dnes vyjadroval k tejto téme v rovnakom čase, keď o útoku na Sýriu hovoril v Štokholme aj americký prezident Barack Obama. Obamova návšteva Švédska bola pripravená narýchlo po tom, ako zrušil stretnutie s Putinom v Moskve pred summitom G20, čím vznikla medzera v jeho zahraničnom programe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu