Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Britský premiér vyhlásil vojnu neprispôsobivým: Nedostanete podporu a pôjdete domov!

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron oznámil zavedenie opatrení proti tzv. "migrácii za sociálnymi výhodami a dávkami": migranti z krajín EÚ podľa jeho slov nebudú môcť neobmedzene poberať podporu platenú z vreciek daňových poplatníkov. Informoval o tom dnes spravodajský server stanice BBC s odvolaním sa na článok predsedu britskej vlády, ktorý zverejnil denník Financial Times.

Pravidlá dostupnosti dávok pre nezamestnaných sa sprísnia a obmedzí sa prístup k príspevku na nájomné pre ľudí s nízkym príjmom.

Podľa britského premiéra sú ľudia "hlboko znepokojení" rozsahom migrácie z Bulharska a Rumunska. Cameron tiež spochybnil princíp voľného pohybu v rámci EÚ. Tvrdí, že toto právo by nemalo byť "bezvýhradné".

Domnieva sa, že budúca konzervatívna vláda by po voľbách v roku 2015 mohla tlačiť na väčšie zmeny, ktoré by obmedzili počet prisťahovalcov z území súčasných i budúcich členov EÚ do Británie.

Dočasné obmedzenie prístupu na britský pracovný trh pre rumunských a bulharských pracovníkov, ktoré platí od vstupu týchto dvoch krajín do eurobloku, vyprší koncom tohto roka.

Premiér ohlásil sériu opatrení, ktoré majú podľa jeho slov riešiť obavy verejnosti z dopadu súčasnej a budúcej imigrácie z východnej Európy na britskú ekonomiku a verejné služby.

Noví prisťahovalci nebudú môcť poberať podporu v nezamestnanosti počas prvých troch mesiacov pobytu. Rovnako už nebudú môcť okamžite získať príspevok na ubytovanie. Test pre priznanie nároku na dávky sa sprísni.

Migranti, ktorí do Británie nepricestujú za prácou, ale výlučne kvôli poberaniu sociálnych dávok, budú musieť krajinu opustiť a nebudú sa môcť vrátiť 12 mesiacov.

"Meníme pravidlá, aby nikto nemohol prísť do tejto krajiny a očakávať, že okamžite dostane dávky v nezamestnanosti," povedal Cameron pre Financial Times.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu