Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Senát v ČR schválil dorovnanie dôchodkov občanov, pracujúcich kedysi na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Novelu českej legislatívy, ktorá umožní občanom ČR, pracujúcim pred rozpadom bývalého Československa na Slovensku alebo pre slovenské firmy, dorovnať ich starobné dôchodky, schválil dnes v Prahe Senát. Dokument by mal následne podpísať prezident Miloš Zeman, informovala spravodajská televízia ČT24.

Predpokladom pre priznanie dorovnávacích príspevkov je platenie sociálnych odvodov v niekdajšom Československu po obdobie najmenej 25 rokov a v ČR najmenej rok pred rokom 1996.

Všetci, ktorých sa to bude týkať, by žiadosť o prídavok mali adresovať Českej správe sociálneho zabezpečenia. Priemerná výška dorovnania bude činiť okolo 1100 Kč mesačne a dotkne sa asi 10.000 ľudí. Podľa novely pôjde o samostatnú dávku, ktorá sa bude vyplácať súčasne s českým dôchodkom.

ČR prestala doplácať svojim občanom slovenské dôchodky na jeseň 2011, keďže Súdny dvor Európskej únie upozornil, že by sa tak malo konať aj vo vzťahu k občanom iných členských krajín EÚ, ktorí pracovali v bývalom Československu a majú nižšie dôchodky.

Ústavný súd ČR však vo februári 2012 pri riešení konkrétneho prípadu konštatoval, že príslušní českí občania by aj naďalej mali dostávať štátny dorovnávací príspevok.

Súčasne zrušil rozhodnutia súdu i Českej správy sociálneho zabezpečenia, opierajúce sa o výklad Súdneho dvora Európskej únie so zdôvodnením, že táto inštitúcia nezohľadnila špecifiká, vyplývajúce z rozdelenia bývalého Československa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu