Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ČR hrozí zastavenie čerpania peňazí z európskych fondov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Za problémy s využívaním finančných prostriedkov Európskej únie čelí Česká republika kritike Európskej komisie (EK). Prahe by dokonca mohlo hroziť zastavenie čerpania peňazí z európskych štrukturálnych fondov v období rokov 2014-2020, teoreticky by mohlo ísť až o pol bilióna Kč, informoval dnes Český rozhlas a spravodajská televízia ČT24.

Európska komisia podmieňuje ďalšie preplácanie prostriedkov z európskych fondov prijatím zákona o úradníkoch a ČR je poslednou členskou krajinou EÚ, ktorej podobná legislatívna úprava chýba. EK vníma práve tento zákon ako nevyhnutný predpoklad depolitizácie štátnej správy.

Brusel má však výhrady aj k dôchodkovej reforme alebo znižovaniu schodku štátneho rozpočtu. EK vyzvala ČR, aby znížila rozdiely v zdaňovaní zamestnancov a živnostníkov a obmedzila zdanenie práce. Apel EK sa týka aj zavedenia neskoršieho odchodu do dôchodku a dôrazu na podporu prorastových opatrení či úpravy nadmerného rozpočtového schodku "udržateľným spôsobom".

Česká vláda by podľa EK mala významným spôsobom zlepšiť efektivitu nákladov v zdravotníctve a podobne zvýšiť počet inkluzívnych predškolských zariadení, osobitne so zameraním sa na deti do troch rokov a na účasť rómskych detí. Praha by však mala schváliť a uplatniť v praxi aj zákon o súkromných predškolských zariadeniach a posilniť kapacity tých štátnych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu