Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Interpol varuje celý svet: Al-Kájda chystá oslobodenie teroristov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: nationalturk.com)

PARÍŽ - Interpol vydal celosvetové varovanie v súvislosti s prípadným zapojením teroristickej organizácie al-Kájda do akcií na oslobodenie islamistov z väzníc. Bezpečnostné varovania nasledujú po nedávnych hromadných útekoch radikálov z väzníc v Iraku, Líbyi či Pakistane.

Medzinárodná policajná organizácia vyzvala všetkých svojich 190 členských štátov k zvýšenej ostražitosti po "útekoch stoviek teroristov a iných zločincov" v poslednom mesiaci. Členské krajiny majú taktiež pomôcť pri zisťovaní, či sú tieto jednotlivé udalosti koordinované a či spolu nejako súvisia.

Interpol uviedol, že takéto varovania vydáva pomerne často. Naposledy tak urobil pred desiatimi dňami po útokoch na iracké väznice Abú Ghrajb a Tádž, pri ktorých zahynulo okolo 40 ľudí a viac než 500 väzňom sa podarilo utiecť.

Útoky rebelov na väznice nie sú v moslimských krajinách výnimočné. Po júlovom útoku ozbrojencov militantného hnutia Taliban na väznicu v meste Dera Ismail Chán v Pakistane ušlo z väzenia viac ako 250 ľudí. Po vzbure v líbyjskom Benghází dokonca utiekla viac než tisícka väzňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu