Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Obama: Nikto nepočúva telefonické rozhovory Američanov

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

SAN JOSE – Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že nikto nepočúva telefonické rozhovory Američanov, ale zisťujú sa len telefónne čísla a dĺžka hovoru.

V súvislosti s monitoringom internetu Obama povedal, že sa to netýka amerických občanov alebo ľudí žijúcich v Spojených štátoch. Podľa jeho slov pomáhajú údaje z internetu a o telefonátoch zabrániť teroristickým útokom, čo stojí za zasahovanie do súkromia.

Obama obhajoval tajné preverovanie a dodal, že Kongres opakovane odsúhlasil zbieranie údajov o telefonátoch Američanov a zahraničných používateľov internetu, uviedla tlačová agentúra AP. Išlo o prvé Obamove vyjadrenia, odkedy boli tento týždeň zverejnené podrobnosti o vládnych programoch. Podľa šéfa Bieleho domu "bezpečnostné poistky" programov fungujú a po svojom nástupe do funkcie niektoré z nich posilnil. Vyjadril tiež presvedčenie, že to jeho vláde pomáha zastaviť teroristické útoky.

Noviny Washington Post a The Guardian uviedli, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) sú napojené priamo na centrálne servery deviatich internetových spoločností, a to s ich súhlasom. Program PRISM vznikol v roku 2007 a odvtedy sa údajne rapídne rozširuje.

Predtým boli zverejnené informácie o tom, že americká vláda tajne zbierala údaje o telefonátoch miliónov Američanov - na základe prísne tajného nariadenia súdu. 

Biely dom v reakcii na zverejnené materiály informoval, že NSA získavala údaje od telekomunikačného koncernu Verizon legálne a so súhlasom Kongresu, čo potvrdili aj viacerí kongresmani.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu