Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nový šéf Vatikánskej banky: Nulová tolerancia machinácií a svinstiev

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VATIKÁN – Nulovú toleranciu "machinácií a svinstiev" ohlásil vo viacerých rozhovoroch pre nemecké médiá, vrátane dnešného vydania denníka Bild, nový šéf Vatikánskej banky.

Nemecký manažér Ernst von Freyberg (54), ktorého vymenoval do funkcie v poslednom mesiaci svojho pôsobenia na svätopeterskom stolci ešte pápež Benedikt XVI., chce dôsledne postupovať proti možným prípadom prania špinavých peňazí a vyhýbania sa daňovým povinnostiam v ním riadenej inštitúcií.

"Ak to bude potrebné, vypoviem účty a vyhodím spolupracovníkov, pranie špinavých peňazí a krátenie daní - nie s nami!," vyhlásil. Rodák zo švajčiarskej Ženevy, ktorý je rytierom Maltézskeho rádu,  sníva podľa vlastných slov pre piatkové vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung o tom, že z Vatikánskej banky sa stane uznávaný poskytovateľ služieb v rámci katolíckej cirkvi na celom svete, ktorý už nebude priťahovať kritiku medzinárodnej tlače.

Na október prisľúbil šéf finančného ústavu zverejnenie bilancie banky po prvý raz prostredníctvom internetu. Rád by vytriedil spomedzi klientov tých, ktorí perú špinavé peniaze a vytvoril predpoklady pre transparentnosť inštitúcie. Z finančného hľadiska je banka, ktorá má 114 zamestnancov a ktorá mala na sklonku minulého roka takmer 19.000 klientov  zdravá, zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu