Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zatkli druhého muža v prípade znásilnenia dievčatka (5) v Indii

Protesty nahnevaných obyvateľov proti polícii Zobraziť galériu (5)
Protesty nahnevaných obyvateľov proti polícii (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Indická polícia dnes zatkla druhého muža v súvislosti so znásilnením a týraním päťročného dievčatka v metropole Naí Dillí. Ani to však nezastavilo protesty nahnevaných obyvateľov proti polícii, ktorú pokladajú za neschopnú a skorumpovanú.

Uviedla to v správe tlačová agentúra Reuters. Susedia tvrdia, že dievčatko uniesli minulý týždeň v pondelok 15. apríla z uličky pri jeho dome v preľudnenej štvrti obývanej strednou triedou a dvaja muži ho držali v zajatí v pivnici toho istého domu. Susedia uviedli, že dieťa našli o dva dni, keď ho počuli plakať.

Protesty nahnevaných obyvateľov proti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Video zachytávajúce vysokopostaveného policajta, ako dáva zaucho protestujúcej mladej žene, vyvolalo hnev ľudí. Navyše, rodina dievčatka obvinila policajtov, že jej ponúkli úplatok 2000 rupií (28 eur), aby o prípade mlčala - čo pozdržalo pátranie po dievčatku o niekoľko hodín.

Šéf polície v Naí Dillí, Níradž Kumar, na svojej prvej tlačovej konferencii k prípadu odmietol pribúdajúce požiadavky, aby odstúpil. Povedal, že dočasne zbavil služby policajta zachyteného na kamere a dvoch vysokopostavených policajtov z policajnej stanice, obvinených rodinou. Takisto navrhol, že vezme celý personál policajnej stanice do nemocnice na určenie totožnosti tých policajtov, ktorí rodine ponúkali úplatok.

Protesty nahnevaných obyvateľov proti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Meno päťročného dievčatka nebolo zverejnené, ale médiá mu dali prezývku "Gudíja" čiže Bábika. Podstúpilo operáciu a dnes sa nachádzalo v stabilizovanom stave. Novinárom to uviedol lekár z nemocnice, kde dieťa liečia.

Hnev verejnosti sa teraz podobá reakcii ľudí po brutálnom hromadnom znásilnení 23-ročnej študentky fyzioterapie v autobuse v Naí Dillí, ku ktorému došlo vlani 16. decembra. Mladá žena neskôr podľahla zraneniam. Tento útok vyhnal do ulíc tisíce protestujúcich obyvateľov, ktorí žiadali, aby bola otázka násilia proti ženám pevne zakotvená do politického programu celej krajiny. O rok sa v Indii konajú voľby.

Protesty nahnevaných obyvateľov proti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Protesty, trvajúce už štvrtý deň, sú teraz menšie a na ich čele stojí populistická strana Aam Aadmi. Demonštranti, ktorí dnes preliezali cez zábrany okolo parlamentu, tvrdia, že sa hnevajú na úrady, lebo nedokázali zabrániť útoku.

"Úrady pomáhajú páchateľom vyviaznuť zo zločinu bez trestu. Dievčatko by sa našlo vďaka obyčajnému, urýchlenému vyšetrovaniu," uviedol socialistický politik protestujúci pred policajným sídlom v Naí Dillí.

V sobotu 20. apríla bol za útok proti päťročnému dievčatku zatknutý muž a pred súd sa postaví tento týždeň. Druhého podozrivého, vo veku 19 rokov, zatkli dnes o 01.00 h v dome príbuzného vo východoindickom štáte Bihár, uviedla polícia.

Protesty nahnevaných obyvateľov proti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Médiá informovali o viacerých ďalších útokoch na deti, ku ktorým došlo počas tohto víkendu. Jedným z nich bol aj útok na deväťročné dievčatko v severovýchodnom štáte Ásam, ktorému páchatelia po hromadnom znásilnení podrezali hrdlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu